+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
13
  Nyilvános az új napvitorla vezérlőpultja
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Még évekkel ezelőtt számoltunk be arról, hogy sor került a LightSail első küldetésére, amely meglehetősen rövidre sikerült, kisebb-nagyobb zökkenőkkel tarkítva az utat. Az illetékesek most a második példányt is útnak indították, itt pedig a nagyközönség bevonása terén is előreléptek.A LightSail 2 a SpaceX legutóbbi útján indult útnak, amely egy robbanás ellenére sikeresnek minősült. Ennek során több eltérő eszközt állítottak megfelelő pályára, így pedig a sorrendben második prototípus is megkezdte küldetését, hogy ismét értékes adatokat küldjön vissza a Földre.

A Bill Nye által vezetett nonprofit Planetary Society most magát a vezérlőpultot is nyilvánosan elérhetővé tette, így gyakorlatilag minden érdeklődő percről-percre nyomon követheti az aktuális helyzetet és állapotot, beleértve az eddig eltelt időt, a vitorla helyzetét, az akkumulátor állapotát, vagy akár a belső hőmérsékletet. A nyilvánosság bevonása mindig is kiemelt szempontnak számított, hiszen annak idején több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek össze a Kickstarter oldalán, többek között arra emlékeztetve az érdeklődőket, hogy már a hetvenes években is igyekeztek felhívni a figyelmet a projektben rejlő lehetőségekre.

A vezérlőpulton közzétett adatok és információk akkor futnak be, amikor maga a napvitorla megfelelő közelségben tartózkodik, vagyis egy felszíni kommunikációs központ hatósugarán belül helyezkedik el. Ennek megfelelően az illetékesek néha idejétmúlt adatokkal dolgoznak, viszont itt minden apróbb részletet azonnal megismerhetünk, tulajdonképpen ugyanazon összképet véve szemügyre, mint a küldetés résztvevői. Egy térképet is láthatunk, amelyen pontosan jelölik a LightSail 2 aktuális pozícióját, ez pedig segít annak meghatározásában, hogy mikor halad majd el fejünk felett az értékes eszköz.

A láthatósággal nem lesz gond, amint a napvitorlát kibontják, ez azonban csak a következő lépés lesz.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz