+ A | - a | Visszaállít
2019. júl.
01
  Összejött Elon Musk nagy mutatványa, a hálója elkapta a Földre visszahulló rakétadarabot
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Egy több millió dollárba kerülő űreszköz esetében nem árt, ha olyan állapotban kerül vissza a Földre, hogy később is felhasználhatják. Ezen a téren nem nagyon remekelt a SpaceX, de most végre ez is összejött.
Siker koronázta a SpaceX "hálós" küldetését, a magánvállalathoz tartozó hajó elkapta a cég Falcon-rakétájának egyik értékes, a Földre visszahulló darabját.
Az orrkúp befogására egy hatalmas hálóval felszerelt hajót küld a vízre a SpaceX, amelynek irányítóit kizárólag egyetlen feladattal bízzák meg: próbálják meg úgy irányítani a vízi járművet, hogy a zuhanó szerkezet lehetőleg a hajóra erősített hálóba, ne pedig a vízbe essen. (Utóbbi esetben inkább a sósság a probléma, az ugyanis gyorsan kárt tehet a borításban.) A videó inditásához Katt ide!

A SpaceX-nek mindeddig nem sikerült befognia a Földre visszahulló rakétadarabot, ami azért is kellemetlen, mert alapból drága, nagyjából 6 millió dolláros elemről van szó. Noha képesek újra legyártani azt, értelemszerűen senki nem akar pluszköltséget fizetni, ha az elem egyébként - befogás esetén - egy másik kilövéskor is használható.

Az orrkúp persze nem csak úgy esik, kisebb hajtóműve, illetve ejtőernyője is van, hogy érkezés közben azért valamennyire irányban lehessen tartani, miközben a hajó legénysége a közelébe férkőzik. Ennek ellenére mindeddig nem sikerült végrehajtani a dolgot, az elem mindannyiszor a vízben kötött ki.

forrás:/hvg/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz