+ A | - a | Visszaállít
2019. máj.
18
  Új Beidou navigációs hold Kínából
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Frey Sándor

Egy geostacionárius pályára szánt űreszközzel folytatódott a Beidou konstelláció bővítése.
A Beidou sorozat G8 (GEO-8) jelzésű tagja május 17-én, magyar idő szerint 17:49-kor startolt Hszicsang (Xichang) űrközpontból, Szecsuán tartományból. A hordozórakéta egy Hosszú Menetelés-3C volt. A műhold másik, a sorozatszámra utaló jelölése Beidou-45.
Az ígéretek szerint 2020-ra lehet teljes a rendszer, összesen 27 közepes magasságú pályán keringő, 5 geostacionárius és 3, az egyenlítői síkhoz képest 55,5°-os hajlásszögű geoszinkron pályán levő, navigációs rádiójeleket sugárzó műholddal. (Kép: Beidou)

Kína saját, az amerikai GPS-hez, az orosz GLONASSZ-hoz és az európai Galileóhoz hasonlóan globális lefedettségűre tervezett navigációs műholdrendszere a többiektől megszokott közepes magasságú pályák mellett geoszinkron és geostacionárius (vagyis az egyenlítői sík közelében keringő geoszinkron) űreszközöket is tartalmaz. Ez utóbbiak közül állították most pályára a legújabb példányt.

Tavaly nagy számban bővítették a pontos hely- és időmeghatározásra alkalmas kínai műholdrendszert. A legutóbbi, már idei Beodou start április 20-án volt, ugyancsak Hszicsangból. A rendszer mostanihoz hasonlóan geostacionárius pályára szánt tagja legutóbb 2016 júniusában indult (Beidou-2G7, avagy Beidou-23 néven).

forrás:/urvilag/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz