+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
25
  Születésnapi fotó a Hubble-től
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Szegedi-Elek Elza

A mára legendás Hubble-űrteleszkóp indításának (1990. április 24.) 29. évfordulójára a NASA és az ESA egy újabb lélegzetelállító képpel lepte meg a nagyérdeműt.
A felvétel a déli féltekéről megfigyelhető Déli Rák-ködöt ábrázolja, amely 7000 fényévre van a Földtől, a Kentaur csillagkép irányában található. A köd alakja elsőre egy homokórára emlékeztet, amelyet egy kettőscsillag-rendszer alakított ki. A kettős egyike egy kiégett fehér törpe, míg a másik tagja egy vörös óriás, amelynek külső rétegei épp ledobódnak a csillagról.
A Déli Rák-köd a Hubble felvételén. (Kép: NASA / ESA / STScI)

A fehér törpe gravitációs hatása miatt a vörös óriásról távozó anyag befogódik a kettős köré, kialakítva a jellegzetes homokóra alakot. A rák „lábai” ott keletkeznek, ahol a kiáramló csillaganyag összeütközik a csillagközi gázzal és porral, és az ütközés következtében gerjesztődik az anyag.

A vörös óriás anyagkiáramlása feltehetően rövid életű, a külső szerkezete is csak néhány ezer éves. A vörös óriás végül ugyanolyan sorsra jut majd, mint a társa: összeomlik és belőle is egy fehér törpe lesz. A két lassan kihűlő maradvány továbbra is meg fogja világítani a vörös óriás levetett külső rétegeit, amelyet planetáris ködként csodálhatnak majd utódaink.
A Hubble-űrteleszkóp „kora ellenére” kitűnő állapotnak örvend, hivatalosan 2020-ig biztosan üzemelni fog.

forrás:/ urvilág/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz