+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
19
  Lézeres felvételek segíthetik a Notre-Dame helyre­állítását
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
A párizsi Notre-Dame-székesegyházról 2013-ban készített lézerszkennerrel felvételeket az időközben elhunyt Andrew Tallon professzor. Stephen Murray professzor, a Columbia Egyetem művészettörténésze arra a kérdésre, hogy az adatok segíthetnek-e a Notre-Dame újjáépítésében, azt válaszolta, hogy: "Igen" és hozzátette, hogy az információk nagyon fontosak.Aligha gondolták a szakemberek, hogy a rögzített információk mennyire hasznosak lehetnek a néhány nappal ezelőtt leégett székesegyház rekonstrukciójához ( videó inditásához Katt ide! )

Tallon és Murray 2011-ben indították el a Mapping Gothic France nevű nyílt forráskódú projektet, amely az egyes épületek építészete, a geopolitikai tér, s az építők és a felhasználók közötti társadalmi kapcsolat összefüggéseit tanulmányozza. Lindsay Cook, Tallon kollégája kiemelte, hogy a professzor továbbfejlesztette a restaurációs technikát, többek között a lézerszkennerrel készített képek és a panorámafotók ötvözésével. Cook szerint a elkészített felvételek hihetetlenek. Tallon a munka során a Leica Geosystems egyik lézerszkennerét alkalmazta, amely akár egy teljes épületet is feltérképezhet.

Tallon kollégái tanulmányozták a szakember kutatásait, hogy lássák, mennyire lehetnek hasznosak a Notre-Dame helyreállításában a 2013-ban rögzített adatok. Cook úgy véli, hogy az adatok felhasználhatók a jövőbeli renderelésekhez. A kutató hangsúlyozta, hogy Tallon a technológiát nem konzerválási célokra akarta felhasználni, hanem sokkal inkább azért, hogy jobban megértse a gótikus struktúrák történetét. Ennek ellenére komoly figyelmet szentelt a Notre-Dame megőrzésének és a társalapítója, illetve igazgatója volt a Friends of Notre-Dame nevű jótékonysági szervezetnek, amelynek a székhelye az Amerikai Egyesült Államokban van. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy a francia hatóságok igényt tartanak-e Tallon adataira.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz