+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
11
  Először alkottak képet egy fekete lyukról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az Európai Déli Csillagvizsgáló (ESO) ALMA és APEX antennái is részt vettek a távoli M87 galaxis centrumát uraló szupernagy tömegű fekete lyuk paradigmaváltó észlelésében.
Az Eseményhorizont Távcső (Event Horizon Telescope, EHT) nyolc földi rádióteleszkóp nemzetközi együttműködésben üzemeltetett bolygóméretű hálózata, amelyet arra terveztek, hogy képet alkossanak egy fekete lyukról. A mai napon az EHT kutatói világszerte egybehangolt sajtókonferenciákon jelentették be, hogy sikerrel jártak, bemutatva egy szupernagy tömegű fekete lyuk és árnyékának első látható bizonyítékát.Egy fekete lyukról alkotott első kép.
Az objektum az M87 katalógusjelű óriás elliptikus galaxis centrumában helyezkedik el. (kép:EHT)

“Először alkottunk képet egy fekete lyukról” – mondja az EHT projekt igazgatója, Sheperd S. Doeleman (Center of Astrophysics | Harvard & Smithsonian). “A hatalmas tudományos előrelépés egy kétszáznál is több kutatóból álló csapat munkájának eredménye.”

A létrehozott kép a Virgo galaxishalmaz centrumát uraló M87 galaxis központjában helyet foglaló fekete lyukat fedi fel, amely 55 millió fényévre van tőlünk, tömege pedig a Napénak 6,5 milliárdszorosa.

forrás:/csllagászat.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz