+ A | - a | Visszaállít
2019. ápr.
09
  A japán űrszonda bombát dobott a Ryugu kisbolygóra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Molnár Csaba

A japán űrügynökség Hajabusza-2 űrszondája robannóanyaggal töltött, kúp alakú lövedéket bocsátott a tőle 500 méterre haladó Ryugu kisbolygóra. Az aszteroida 300 millió kilométerre tartózkodik a Földtől. A küldetés célja, hogy a robbanás hatására kirepülő port és törmeléket begyűjtve az űrkutatók tanulmányozni tudják a kisbolygó összetételét.

A robbanótöltet akkora volt, mint egy baseball-labda, a teljes behatoló egység tömege, amely főként rézből készült, nagyjából 9,5 kilogramm volt. Efféle drámai kísérletet még sohasem hajtottak végre az űrkutatás történetében. A Hajabusza-2 a bomba ledobása után biztonságos távolságba vonult a kisbolygó másik oldalára. A robbanótöltetet úgy időzítették, hogy a ledobás után 40 perccel lépjen működésbe.

A Hajabusza-2 a menekülés előtt a célpont fölött hagyott egy kamerát, amelynek a becsapódás és a detonáció rögzítése volt a feladata. Az egyelőre nem világos, hogy a kamera rögzítette-e a robbanást, volt-e robbanás egyáltalán, és a képeket képes-e a Földre sugározni.

A Japán Űrkutatási Ügynökség (JAXA) által 2019. április 5-én közreadott számítógépes grafika a Hajabusza-2 (vándorsólyom) űrszondát ábrázolja a Rjugu kisbolygó felett. Ezen a napon a szonda robbanófejének, egy kicsiny kúpformájú eszköznek (Small Carry-on Impactor, SCI) valószínűleg sikerült krátert robbantania az aszteroida felszínén, a hír megerősítése azonban csak április végén várható.

A kutatók arra számítanak, hogy a bombatámadás következtében egy nagyjából 10 méter átmérőjű új kráter jön létre a kisbolygó felszínén. A mostani lövedék csak egyike a Hajabusza-2 számos leválasztható tartozékainak. Tavaly már két landolóegységet bocsátott az aszteroida felszínére, amelyek ugrálva közlekedtek a sziklák között.


forrás:/index/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz