+ A | - a | Visszaállít
2019. márc.
30
  Gyönyörű panorámafelvétellel búcsúzik az Opportunity
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Több mint 29 napig készült tavaly tavasszal a NASA Mars Exploration roverének, az Opportunity-nek 360 fokos panorámafelvétele a végül végleges nyugvóhelyévé lett Persevarance Valley-ról. Az Endeavour-kráter nyugati szélének belső lejtőjén elhelyezkedő Persevarance Valley lankás hullámvölgyrendszere körülbelül 220 méter hosszan ereszkedik a kráter szélétől az aljáig.A panorámafelvétel 354 egyedülálló képből áll, melyeket a rover panorámakamerája (Pancam) készített május 13. és június 10-e között, avagy az 5084-ik és az 5111-ik sol (marsi nap) között. A rögzítéséhez három különböző Pancam színszűrőt használt, melyek a 753 nm (közeli infravörös), 535 nm (zöld) és 432 nm (ibolya) érték körül centralizált tartományú fényt rögzítették.

„A végső panoráma megtestesíti, miért is volt az Opportunity olyan figyelemre méltó kutató, felfedező küldetés.” – mondta az Opportunity projekt menedzsere, John Callas (NASA JPL). „A kép közepétől jobbra látható, ahogyan a háttérben emelkedik az Endeavour-kráter. Attól rögtön balra a rover nyomai látszanak egészen a horizonttól le a geológiai jellegzetességekig, melyeket a kutatóink közelebbről szerettek volna megvizsgálni. A felvétel jobb és bal szélein pedig a Persevarance Valley és a kráter alja látszik, érintetlenül és felfedezetlenül, várva a jövő marsjáróit.”

Az úttörő kutatás közel 15 év után ért véget, de az öröksége megmarad az utókornak. Az Opportunity tudományos felfedezései nagyban hozzájárultak a Mars geológiájának és környezetének megértéséhez, lefektetve a robotikus és emberes marsi küldetések alapjait a jövő számára.

Némely kép a mozaikból fekete-fehér maradt, mert a napenergiával működő rovernek nem volt ideje ezeket a részeket ibolya és zöld szűrőkön keresztül is lefényképezni, mielőtt 2018 júniusában elnyelte a bolygót egy sűrű porvihar.

A cikkben láthatóak az Opportunity utolsó fekete-fehér felvételei is, melyekkel azt próbálták meghatározni, mennyire átlátszatlan az égbolt a rover utolsó napján; valamint az utolsó adatdarabka is, amit a rover átküldött, egy zajos, befejezetlen felvétel az elsötétült égboltról.

8 hónap próbálkozás és több mint ezer, a kapcsolatfelvétel reményében kiküldött parancs után 2019. február 13-án a NASA befejezettnek nyilvánította az Opportunity küldetését.

forrás:/csillagaszat.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz