+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
23
  Kínai naperőmű épülne az űrben
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Érdekes hírt közöltek ausztrál lapok, elsősorban kínai forrásokra hivatkozva. Eszerint az ázsiai óriás azon gondolkodik, hogy saját naperőművet lőne fel, illetve építene meg a légkör felső rétegeiben, ezt pedig az űrben elhelyezett nagyobb példányok követnék a sorban, hogy valóban folyamatos és megbízható energiaforrást (valamint ellátást) hozzanak létre.
Néhány évtizeden belül megvalósulhat a folyamatos energiaellátás.

A China Academy of Space Technology Corporation által elmondottak arra utalnak, hogy az állami társaság komolyan gondolkodik a megvalósításon, amely azonban nyilván hosszú időt vesz majd igénybe. Első lépésben kisebb prototípusokat állítanának össze, ezeket 2021 és 2025 között lőnék fel a sztratoszférába, amit majd a 2030-as években követnének a megawatt-kategóriába tartozó nagyobb példányok, 2050-re pedig egy több gigawattos állomást is pályára állítanának a Föld körül, hogy valóban kellő kapacitású, folyamatos ellátást biztosítsanak a nagyobb étvágy, valamint a meglévő káros mellékhatások kiküszöbölése érdekében. Az illetékesek szerint 99 százalékos megbízhatóságú, hatszoros intenzitású alternatíváról van szó, folyamatos sugárzással, az éjszakai időszak megkerülésével.

Itt természetesen több jelenlegi technológiai akadályt kellene leküzdeni ahhoz, hogy a terv megvalósuljon. Gondot jelent például, hogy egy nagyobb naperőmű akár 1000 tonnát is kitehet, amit vagy kisebb részletekben való felküldéssel, vagy az űrben, a helyszínen megvalósított 3D-nyomtatással lehetne megkerülni. Az itt generált elektromos áramot valahogy el is kellene juttatni a Föld felszínére, amit lézer, esetleg mikrohullámú sugár segítségével oldanának meg, erre pedig már van példa, hiszen a japánok már nagyjából egy évtizede beszélnek ehhez hasonló fejlesztésekről, az ottani kutatók 2015-ben elő is álltak a vezetéknélküli továbbítással, míg a California Institute of Technology tavaly jelezte, hogy prototípus formájában megvalósították az űrben való előállítást és a napenergia továbbítását.

Kérdés emellett azonban, hogy a folyamatos mikrohullámú sugárzás milyen hatást gyakorol majd a légkörre, amire szintén választ kellene adni, mielőtt megpróbáljuk nagyobb méretekben létrehozni a platformot.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz