+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
07
  Gőzhajtású űrszondák, melyekből sosem fogyna ki az üzemanyag
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Pál Bernadett

Gőzmeghajtású űrszondával közlekedni egyik aszteroidáról a másikra nem lehetetlen többé, hála a University of Central Florida (UCF) és a Pasadena-i Honeybee Robotics együttműködésének. Phil Metzger, a UCF kutatója a kaliforniai céggel együttműködve fejlesztette ki a Világ Nem Elég (World Is Not Enough – WINE) fantázianevű űrszonda prototípusukat, mely aszteroidákból és más planetáris testekből vizet kivonva gőzt generál, melyet önmaga meghajtására használ fel a következő célpontjáig.

Az aszteroida anyagszimulánsokat a UCF biztosította, Metzger felelt a számítógépes modellezés, illetve szimulációk elkészítéséért, ezután pedig a Honeybee megépítette a prototípust és december 31-én le is tesztelték az ötlet működését. A csapat a floridai Embry-Riddle Aeronautical University egyetemmel is együttműködésbe lépett, hogy a gőzzel működő rakétahajtóművek prototípusain is dolgozni kezdjenek.

“Egyszerűen szuper”, mondta Metzger a bemutatón. “A WINE sikeresen kibányászta a talajt, hajtóanyagot készített és a szimulánsból kinyert gőzzel továbbindult. Ezzel a technológiával akár elugorhatnánk a Holdra, a Ceresre, az Európára, a Titanra, a Plutóra, a Merkúr sarkvidékeire, aszteroidákra – bárhová, ahol van víz és elég alacsony a gravitáció”.

Mivel üzemanyagként gőzt használ, a Világ Nem Elég (World Is Not Enough – WINE) elnevezésű űrszonda elméletileg “örökké” képes felfedezni, legalábbis amíg kellően alacsony gravitációs térben van.
A WINE, ami nagyjából egy mikrohullámú sütő méretével egyezik, a felszínből vizet bányászik, majd gőzzé alakítja, hogy új célpontjához repüljön – és így tovább. Tehát olyan űrszonda, mely sosem fogy ki az üzemanyagból és így elméletileg akár “örökké” is folytathatja a felfedezéseit. A képen a NASA által készített fantáziarajz látható.


A folyamat számos különféle szituációban működik, attól függően, hogy az adott objektumnak milyen erős a gravitációs vonzása. Az űrszonda kinyitható napelemekkel is rendelkezik, hogy elegendő energiája legyen a víz kibányászásához, valamint a gőz elkészítéséhez. Ezen kívül apró bomló radioizotópokat is képes felhasználni, hogy távolabbi objektumokhoz is eljusson, mint például a Pluto, vagy más Naptól távoli helyek.

Az ilyen típusú űreszközök fejlesztésének óriási hatása lehet a jövő űrkutatására. Jelenleg minden bolygóközi küldetésnek vége van akkor, amikor az űreszköz kifogy az üzemanyagból.

forrás:/csillagaszat.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz