+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  Így hozza a Földre a Hold egy darabját a kínai szonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Csang'o-5 kínai űrszonda több repülési szakaszban fogja elvégezni feladatát - közölték kedden kínai kutatók.Az űrszonda, amelyet év végén fognak útnak indítani, a Holdról vett mintákkal fog hazatérni küldetéséről.

Az űrszonda be fog lépni a Föld-Hold transzferpályára. A Hold közelében lelassít, hogy Hold körüli pályára álljon, majd süllyedni kezd és egy előre kiválasztott helyszínen leszáll, hogy elvégezze a kutatómunkát és kőzetmintákat vegyen - mondta el Csing Peng, a Kínai Űrkutatási Akadémia kutatója, az űrszonda főtervezője keddi sajtótájékoztatóján.

Befejezve feladatát, Csang'o-5 elhagyja a Hold felszínét, felemelkedik és dokkol a Hold körül keringő rakétán. A visszatérő egység a légkörbe való belépés után a Belső-Mongólia Autonóm Területen lévő Siziwang Banner megyében száll le - mondta Csing Peng.

A Csang'o-5 által a Földre hozott mintákat laboratóriumokban fogják kivizsgálni. A szondát a déli Hajnan tartományban lévő Vencsangi Kilövőállomásról indítják útnak.

A Csang'o-5 űrszonda után további három missziót terveznek a kínai holdkutatási program keretében. A Csang'o-6 a tervek szerint a Hold déli pólusáról fog két kilogramm mintát hozni a Földre.

A Csang'o-7 misszió célja a Hold déli pólusa körüli területek átfogó tanulmányozása lesz. A Csang'o-8 küldetése a tudományos kutatások és kísérletek mellett azoknak a kulcstechnológiáknak a tesztelése lesz, amelyek egy holdi kutatóbázis megépítéséhez szükségesek - közölték korábban Pekingben.

forrás: MTI/Hszinhua/

kapcsolódó: Pár év múlva már bányásznák a Holdat, és igen jó okkal Katt ide!
Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!
Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról Katt ide!
Új Hold-verseny indult el Katt ide!
Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz