+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
04
  Pár év múlva már bányásznák a Holdat, és igen jó okkal
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Ha minden a terv szerint alakul, az Európai Űrügynökség (ESA) már 2025-ben megkezdheti a Hold felszíni bányászatát, az égitesten ugyanis rengeteg regolit található, amelyből oxigén nyerhető ki.

A Hold a jövőben igen fontos szereplőjévé válik a űrbéli kutatásoknak, és ezt már az Európai Űrügynökség (ESA) mostani bejelentése is csak erősíti: a szervezet egyéves együttműködési megállapodást írt alá az ArianeGroup nevű társulással, hogy regolitot bányásszanak az égitesten. Erre leghamarabb 2025-ben kerülhet sor, hamarabb semmiképp.A kép illusztráció: Holdbázis, futurisztikus technológia (forrás: Futuristic News)
A videó indításához: Katt ide!

A CNN beszámolója szerint minderre azért van szükség, mert a törmelékből oxigént, valamint vizet lehet kinyerni, amely a jövőbeni missziók szempontjából jelenthet hatalmas segítséget, hiszen az asztronauták ezáltal több időt tölthetnék az égitesten, és a hosszabb űrutazásra való felkészülés, továbbá időigényes kísérletek elvégzése is könnyebbé válna. Emlékezetes, a NASA nemrég 9 céggel kötött szerződést, hogy kitermeljék a Holdon lévő ritkaföldfémeket, melyek a Mars-misszióhoz is jól jöhetnek majd.

A bányászat ötlete egyelőre kísérleti fázisban jár, a tudósok még csak vizsgálják, hogyan és milyen módszerekkel lehetne hasznosítani a kőzeteket, és legfőképp: mivel juttassanak a bányászathoz használt berendezéseket az égitest felszínére. Ez utóbbi feladatot a jelenlegi elképzelések szerint az Ariane 64 rakéta vállalhatja majd.

forrás:/hvg.hu/

kapcsolódó: Mit keresnek a Hold sötét oldalán? Katt ide!
Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!
Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról Katt ide!
Új Hold-verseny indult el Katt ide!
Hold-küldetések...Mikor? Kik? Hogyan? Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz