+ A | - a | Visszaállít
2019. febr.
02
  A NASA még nem adja fel az Opportunity marsjárót
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA 15 éves marsjárója tavaly óta mély csöndbe burkolózik, a szakemberek pedig azóta igyekeznek újra felvenni a kapcsolatot az eszközzel. Eddig nem jártak sikerrel, azonban most új stratégiát alkalmaznak a további eshetőségek orvoslása érdekében, vagyis még mindig nem adják fel a reményt. Megpróbálkoznak az Opportunity felélesztésével, eközben a Curiosity elhagyja eddigi helyszínét.

A JPL által kiadott közleményben arról olvashatunk, hogy június óta nem hallottak a marsjáró felől, bár eddig mintegy 600 alkalommal próbálták meg felvenni a kapcsolatot. Közeleg a szeles évszak vége, amikor a napelemek letisztításáról maguk az erős szelek gondoskodnak, így nincs már sok idő hátra, különösen annak fényében, hogy jön a déli féltekén a komoly tél, ami végzetes károkat okozhat a lemerült marsjáró szerkezetében.

Ennek elkerülése érdekében most új taktikához folyamodnak, ennek keretében pedig nem pusztán a válaszra hallgatnak, hanem további utasításokat küldenek, amelyekre az Opportunity egy rövid jelzéssel felelhet.

Az Opportunity 2014-ben panorámakamerával rögzítette önarcképet a Marson. (forrás: NASA / JPL-Caltech / Cornell Univ./Arizona állami Univ.)

Itt minden lehetséges egyéb problémára megpróbálnak megoldást találni, ezért azt kérik a marsjárótól, hogy váltson vissza a másodlagos rádióra, indítsa újra belső óráját, illetve továbbítsa a választ az UHF-sávon, amennyiben azonban így sem érkezik válasz, hamarosan végleg búcsút intenek majd a hosszú ideig szolgáló eszköznek – azonban kudarc esetén ismét kikérik a NASA véleményét, hogy miként haladjanak tovább.

Az ügynökség másik eszköze eközben elhagyja az eddig vizsgált helyszínt, így hamarosan további adatok futnak majd be az út következő szakaszáról. Az eddig csaknem 20 kilométert megtett Curiosity ráadásként még egy új szelfit is készített magáról, amelyen jól kivehető a kissé poros, kissé ütött-kopott külső, valamint a közvetlen környezet, a lényeg azonban a küldetés folytatásán van, amely a jelek szerint még a globális vihar után is megvalósul – igaz, a Curiosity kevésbé erős vihart vészelt át.

A Curiosity elhagyja eddigi helyszínét, egy új szelfit is készített magáról. (forrás: NASA /JPL)

A sorrendben 19 fúrási helyszínt most továbbiak követik a sorban, ez az expedíció is meglehetősen hosszúra nyúlik tehát (eddig 6 évnél járnak).A NASA Opportunity rovere nemrég ünnepelte 15 évét a Marson - teljes csendben.
(forrás: NASA / JPL-Caltech /University of Arizona)

A teljes, nagy felbontású felvétel (amely még január 15-én készült, szokás szerint több kép összevágásával) a NASA oldaláról letölthető, itt az elkövetkező hetekben, hónapokban további részleteket ismerhetünk majd meg.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Bajban az Opportunity Katt ide!
Újra felbukkant az Opportunity marsjáró Katt ide!
Elveszhetett az Opportunity, a NASA marsjárója Katt ide!
A Curiosity is látja a marsi porvihart Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz