+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Továbbra is az oroszok viszik fel a NASA űrhajósait az űrállomásra
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA arra kérte az orosz űripari vállalatot, hogy fejlessze ki a Szojuz űrhajó egy Hold-repülésre alkalmas változatát, egy tartalék űrszállítási rendszert létrehozva ezzel.

Kész fogadni következő oroszországi látogatásakor Jim Bridenstine-t, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) igazgatóját Dmitrij Rogozin, a Roszkoszmosz vezérigazgatója, függetlenül attól hogy az amerikai tisztségviselő visszavonta az orosz állami űripari vállalat első emberének meghívását. Ezt Rogozin az RBK című orosz gazdasági napilapban csütörtökön megjelent interjújában jelentette ki. "Kész vagyok fogadni Jim Bridenstine hivatalvezetőt Oroszországban, akivel most meg kell beszélnünk, hogyan tovább" - fogalmazott.
Rogozin a korábbi tervek szerint Bridenstine meghívására, februárban utazott volna az Egyesült Államokba, annak ellenére, hogy ott "feketelistán" szerepel a Krím félsziget 2014-ben történt orosz elcsatolásában - akkor miniszterelnök-helyettesi minőségben - játszott szerepe miatt.

Jim Bridenstine és Dmitrij Rogozin

Az orosz tisztségviselő beutazására vonatkozó tilalmat a vizit idejére felfüggesztették. A Rogozin-vizit "elhalasztását" a NASA igazgatója nem közvetlenül Roszkoszmosszal közölte, hanem a The Washington Post című napilap szombati számában jelentette be. A döntést - amelyről az orosz vállalat csütörtökig nem kapott hivatalos értesítést - azzal indokolta, hogy több szenátor rosszallását fejezte ki a Roszkoszmosz-vezér tervezett látogatása miatt.

Rogozin azt mondta, hogy a washingtoni találkozó meghiúsulása miatt a Roszkoszmosz oroszországi prezentációra hívta meg a potenciális amerikai üzleti megrendelőket is. A Rosszija 24 hírtelevízió által csütörtökön sugárzott interjújában úgy fogalmazott, hogy az egyesült államokbeli látogatásának törlése "a második amerikai polgárháború", a kongresszus és Donald Trump elnök közötti küzdelem következménye. Egyúttal készségét fejezte ki a NASA-val való együttműködésre. Mint mondta, a NASA továbbra is Szojuz űrhajókkal szállíttatja majd asztronautáit a Nemzetközi Űrállomásra, az erre vonatkozó megrendelések már megérkeztek. (Bridenstine korábban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok 2018 után már nem kívánja meghosszabbítani az erről szóló szerződést.)

Vlagyimir Usztyimenko, a Roszkoszmosz szóvivője szerdán a Kommerszant című napilapnak nyilatkozva cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint az orosz fél nem kívánja folytatni a tárgyalásokat a NASA-val a Hold körüli pályára állítandó Gateway űrállomásról. Rogozin korábban azt mondta, hogy a Roszkoszmosz érdeklődik a nemzetközinek szánt amerikai projekt iránt, de azzal kapcsolatban saját elvárásai és javaslatai vannak. A Roszkoszmosz-vezér közölte: a NASA arra kérte az orosz űripari vállalatot, hogy fejlessze ki a Szojuz űrhajó egy Hold-repülésre alkalmas változatát, egy tartalék űrszállítási rendszert létrehozva ezzel.

Rogozin egyébként elégtelennek nevezte a Roszkoszmosz finanszírozását, rámutatva, hogy az csak huszada annak, amit a NASA kap.

Arról is szólt, hogy Oroszország 2020-ban küldi majd a Nemzetközi Űrállomásra a Nauka (Tudomány) elnevezésű, többfunkciós laboratórium-modult, amelyet 2022-ben egy új dokkoló és egy energetikai modul fog követni. Mint mondta, 2020 után a Roszkoszmosz Szojuz űrhajóin ismét turistákat készült az világűrbe feljuttatni, egyebek között az Egyesült Arab Emírségekkel együttműködve. A Roszkoszmosz vezérigazgatója szerint az orosz vezetés az elkövetkező hetekben kap majd jelentést arról, hogy mitől keletkezett a lyuk a Szojuz MSz-09-es űrhajó falában. Mint mondta, a Földre visszajuttatott "bizonyítékokat" szakértők vizsgálják.

Az orosz űripari vállalat sajtószolgálata csütörtökön közölte, hogy a Roszkoszmosz és a NASA két helyettes vezetője, Szergej Szaveljev és Al Condes hamarosan telekonferencián folytat majd eszmecserét egymással. A megbeszélés témájáról nem hangzott el tájékoztatás.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz