+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
19
  Elpusztult az első holdlakó
Kategória: Tudomány és érdekesség - Közzétette: nordi
Az elmúlt napokban nagy lelkesedéssel számolt be arról a külföldi és hazai sajtó egyaránt, hogy sikeresen kihajtott a kínai kutatók által a Holdra juttatott magvak egyike. Sajnos a kicsiny növény nem sokáig bírta a Hold mostoha környezetét – alig egy nappal a kikelés után elpusztult a gyapot.

Amennyiben a Holdon tartósan meg szeretnénk vetni a lábunkat, szükség van arra, hogy növényeket termesszünk az égitesten. Ennek egyik próbája volt a Csang'o-4 küldetése: az űreszköz magvakat vitt egy apró tartályban égi kísérőnkre. A 18 centis, vödörszerű konténerben elég levegő, víz és talaj van ahhoz, hogy az organizmusok életfolyamatai beinduljanak.Kezdetben valóban minden jól alakult, a napfény hatására az egyik gyapotmag kihajtott, ám mikor az éjszaka eljött,
a kicsiny növény megadta magát a – 170 Celsius-fokos, brutális hidegnek.

A kutatók ugyanakkor nem lettek szomorúak az eredménytől, körülbelül erre a forgatókönyvre számítottak.
A konténerben az élet nem élheti túl a holdbéli éjszakát – nyilatkozta Hszie Genghszin, a kutatás vezetője.
Az éjszaka beköszöntével a Csang'o-4 is álomba szenderült. A Holdon az éjszaka nagyjából két hétig tart, a napfelkeltével a kutatóeszköz is újra aktivizálja magát.

A Csang'o-4 többek között gyapotot, burgonyát, lúdfüvet, muslicapetéket, valamint élesztőt vitt a Holdra. A szakértők abban reménykedtek, hogy a növények oxigént állítanak elő a muslicák számára, akik az élesztőt elfogyasztva szén-dioxidot biztosítanak a fotoszintetizáló szervezeteknek. Arról, hogy a többi mag és a peték sorsa mi lett, a Kínai Űrkutatási Hivatal nem közölt információkat.

forrás:/origo/Guardian/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz