+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
17
  Bemutatkozott a SpaceX óriásrakétája
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A tesztekre hamarosan sor kerülhet, miközben a cég már leépít. Elon Musk cége kapcsán jó ideje tudjuk, hogy a jelenleg használt Falcon 9 és Falcon Heavy típusok nem a végső állomást jelentik, a szakemberek egy része ugyanis gőzerővel dolgozik egy sokkal nagyobb változaton, amely bolygók közötti utazásokra is alkalmas lesz. Ez utóbbi mutatkozott most be az első képen, amelyet hamarosan a tesztek követnek.

A korábban csak BFR néven emlegetett szuperrakéta első, immár teljes mértékben összeszerelt példánya vehető szemügyre a Musk által megosztott felvételen, amely némileg különbözik a korábban felvillantott rendertől.

Egyértelművé vált ugyanis, hogy a külsőn ráncok jelennek meg, ez azonban a cégvezető magyarázata szerint azért van, mert ezt a példányt szuborbitális „ugrásokra”, vagyis rövidebb tesztekre tervezték, míg a végleges változat már vastagabb borítást kap, amely jóval simább felületet biztosítana, a rakéta pedig egyben hosszabb is lenne.

A BFR (Big Falcon Rocket) a Musk által megosztott felvételen

Arról még nem esett szó, hogy pontosan mikor indulnak a kísérletek, mivel azonban a hosszú távú tervek szerint később akár csillagok közötti utakra is bevethető lenne ez a típus (vagy annak továbbfejlesztett verziója), a BFR nevet felváltja a „Starship” elnevezés. Az első példány tehát bevetésre készen áll, így 1-2 hónapon belül jöhetnek a tesztek.

A SpaceX háza táján egyéb hírek is megjelentek a napokban, ezekből megtudhattuk, hogy a Crew Dragon első tesztjét a NASA februárra tolta át. A pontos indoklást nem ismerjük, eközben azonban a cég végrehajtotta az első nemzetbiztonsági küldetést, valamint jelezték, hogy a teljes létszám mintegy 10 százalékát - vagyis durván 600 főt - leépítenek.A BFR (Big Falcon Rocket) később akár csillagok közötti utakra is bevethető lenne

A magyarázat szerint egy karcsúbb vállalatra van szükség ahhoz, hogy átvészeljék az előttük álló különösen nehéz időszakot, ez pedig némileg egybevág a Tesla háza táján korábban elhatározott intézkedéssel, igaz, ez utóbbi cég esetében még júniusban jelentették be, hogy 9 százalékos létszámcsökkentést hajtanak végre.

A Starship néhány éven belül a Holdat és a Marsot veheti majd célba, addig azonban számos tesztre kerül majd sor, hogy igazolják a teljesítményt és a biztonsági szintet.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Sikeresen kilőtték a világ legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavy-t Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz