+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
15
  Különös jelek érkeztek az űrből
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A gyors rádiókitörések (FBR-ek) nagy energiájú asztrofizikai jelenségek, amelyek felvillanó rádiópulzálások formájában láthatóak. Egy szempillantásnál is jóval rövidebben és látszólag rendszertelenül villannak fel az égbolton.
A szakértők az elmúlt évek során több tucat gyors rádiókitörést érzékeltek, pontos forrásukat azonban egyelőre nem ismerik, csupán annyit tudni, hogy valahonnan a Tejútrendszerből érkeztek. Kanadai kutatók most újabb 13 FBR-t mutattak ki – számol be az IFLScience.
Felhasznált foto: Lionel Majzik Photography

A csapat egy új teleszkóp, a CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) segítségével fedezte fel a jeleket. A 13 új kitörésből hét olyan alacsony frekvenciába esett, hogy a CHIME éppen csak érzékelni tudta őket. Ez azt sugallja, hogy ennél alacsonyabb frekvenciájú FBR-ek is lehetnek. Arun Naidu, a McGill Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint érdekes látni, hogy milyen széles frekvenciatartományban mozognak a kitörések.

A kutatók az új vizsgálat során találtak egy ismétlődő jelet, ezzel kettőre növekedett az ismert ismétlődő gyors rádiókitörések száma. Az FRB 180814 jelű kitörés forrása jóval közelebb van, mint a másik ismétlődő jelé. Az FRB 180814 azonosítása megerősíti azt az elképzelést, hogy további ismétlődő kitörések várnak felfedezésre.

A most azonosított jelekben a szakértők komoly szóródást mutattak ki, ez azt sugallja, hogy az FBR-ek olyan környezetekben – talán egy szupernóva maradványánál vagy egy fekete lyuk közelében – alakultak ki, melyek komoly nyomokat hagynak a rádióhullámokon.

Az új eredmények segíthetnek jobban megérteni az FBR-ek természetét, igaz, így is sok még a kérdés a rejtélyes kitörésekkel kapcsolatban.

forrás:/IFLScience/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Különös jelek érkeztek az űrből ufocompany 20 jan : 05:51 Válasz erre
Hozzászólás: 47

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Halovány fingjuk sincs miről is van szó!Az hogy "sugallja","lehetnek","elképzelés"!Ez nem magyarázat!
Ha én bajban lennék a lehető legtöbb frekvencián küldenék jeleket például,hogy minél többen hallják!
Ha meg az Univerzum felé szeretnék jelezni hogy vagyok akkor szintén így tennék hiszen ki tudja ki mit használ az értelmes lények közül?
A Földön például minden állat kommunikál,de mind más frekvencián!
Ha én bajban lennék itt a Földön a SOS jelet is minél szélesebb spektrumban küldeném el,mert ez megsokszorozná,hogy rám találjanak!
UfoCompany/Facebook

UFO Company

Különös jelek érkeztek az űrből nordi 29 jan : 02:02 Válasz erre
Hozzászólás: 647

Egyelőre örüljünk annak, hogy eddig senki nem talált ránk...
Amilyen szinten állunk, ez most jó hír

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz