+ A | - a | Visszaállít
2019. jan.
05
  Megérkeztek az első képek a hold túlsó oldaláról
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Január 2-án Kína űrtörténelmet írt: a Csange-4 landolásával az ázsiai országnak elsőként sikerült űreszközt juttatnia a Hold túlsó oldalára. Miután a szerkezet talajt ért a Von Kármán-kráterben, el is kezdte visszaküldeni első felvételeit.
A szakértők bíznak benne, hogy a Csange-4 segítségével jobban megérthetik a Hold struktúráját és geológiáját – írja az IFLScience.
A robot landolási helyszínét, a Von Kármán-krátert a magyar származású fizikusról és matematikusról, Kármán Tódorról nevezték el. A szakértők választása azért esett a mélyedésre, mert ez a Naprendszer legősibb becsapódási krátere, és egyben a legrégebbi és legmélyebb medence a Holdon.

A Hold egy kötött tengelyforgású égitest, azaz mindig ugyanazt a felét mutatja anyabolygója, vagyis a Föld felé. A túlsó oldalon az égitest blokkolja a kommunikációt, a Csange-4 ezért egy közvetítő műholdat használ az adatok továbbításához.

A robot egy kísérleti kertet is szállít, melyben különböző növények és selyemhernyók élnek. A kert segítségével a kutatók azt szeretnék felmérni, hogy miként lehet növényeket termeszteni, illetve állatokat tenyészteni az űrben. Ennek megismerése kiemelten fontos, ha a jövőben szeretnénk bázisokat létrehozni a Holdon és a Marson.

forrás:/24.hu/IFLScience/

kapcsolódó: Leszállt a Hold túlsó oldalán a kínai szonda Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz