+ A | - a | Visszaállít
2018. dec.
01
  Hamarosan újabb holt-tengeri tekercseket fedezhetnek fel
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Szakértők egy csoportja újabb barlangokat azonosított a Holt-tenger partján fekvő Kumrán közelében. A kutatók bíznak benne, hogy az üregekben további holt-tengeri tekercseket találhatnak majd.
Az 53b és az 53c jelű barlangok azon üregek közelében fekszenek, melyekben korábban találtak már iratokat – írja a Live Science. Bár a régészek egyelőre nem bukkantak újabb tekercsekre a két barlangban, a feltárás még nem ért véget.


A szakértők jelenleg mintegy 900 holt-tengeri tekercset ismernek. Az irattöredékek 12 barlangból kerültek elő a Kumráni-hegységben, a Holt-tenger partján. Sok kutató úgy gondolja, hogy a tekercseket egy zsidó szekta tagjai, az esszénusok készítették, mielőtt időszámítás szerint 70-ben egy Róma-ellenes felkelést követően elhagyták a helyszínt.A most felfedezett üregek a 12. barlang közelében fekszenek, és a belsejükben talált maradványok szintén arra utalnak, hogy ezekben a barlangokban is voltak egykor iratok.

Az első tizenegy üreget 1946 és 1956 között fedezték fel, majd hosszú szünet után 2017-ben találtak egy újabb barlangot, melyben egy üres tekercset is azonosítottak. Az üregben emellett olyan eszközöket is feltártak, melyeket az iratok tárolására használtak a korabeliek. Ez azt sugallja, hogy további tekercsek is voltak a 12. barlangban.

Az 53b-t a jelek alapján korábban kifosztották már, igaz, így is maradtak benne leletek. Randall Price, a Liberty Egyetem munkatársa és az üregeket felfedező csapat tagja szerint a helyi kerámiákat még nem elemezték, ezért még nem tudták megállapítani, hogy valóban tároltak-e tekercseket a barlangban.

forrás:/:24.hu/

kapcsolódó:Újabb holt-tengeri tekercstöredékeket találtak Izraelben Katt ide!
Holt-tengeri tekercseket keresnek a sivatagban Katt ide!
Megfejtették az 1500 éves tekercsmaradvány szövegét Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz