+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
27
  Sikeresen landolt a Marson az InSight űrszonda
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Az InSight robotgeológus űrszonda hétfő este sikeresen landolt a Marson – közölte a NASA. A május 5-én fellőtt InSight hét hónapig 485 ezer kilométert utazott a Marsig.

Egy előzetes ismeretterjesztő videó
A @NASAInSight a leszállópályán hibátlanul 1000 lépésnyi távolságot kell megtennie annak érdekében, hogy a Mars pereméről a Vörös Bolygó felszínére utazhasson. Nézze meg, hogy megtanuljon mindent a bonyolult Marsa szállês folyamatról, amely garantáltan lélegzeteállító:
A videó idításához:
Katt ide!

NASA InSight nevű Mars-szondájának méretarányos modellje a NASA Jet Propulsion Laboratóriumában 2018. november 26-án. Ezen a napon a Mars belsejének kutatása céljából május 5-én útjára indított InSight robotgeológus űrszonda mintegy 485 ezer kilométernyi út megtétele után sikeresen landolt a vörös bolygón. (forrás:MTI/EPA/Eugene Garcia)

Az InSight az első űrszonda, amely a Curiosity 2012-es landolása óta leszállt a bolygóra. A robotgeológus űrszonda két évre tervezett missziója alatt a Mars mélyét vizsgálja, és megméri a bolygó hőmérsékletét.

Az egymilliárd dolláros amerikai-európai misszió kutatásának célja, hogy pontosabb képet kapjon a tudomány, miként keletkezett 4,5 milliárd éve a Mars és a Naprendszer többi sziklás bolygója, köztük a Föld is.

A Nasa online élő közvetítést biztositott:
A NASA InSight űrhajója történelmi leszállást hajt végre a Marsra A videó indításához: Katt ide!

Nem mozog
Az InSight a Phoenix és a Viking marsjárók mintájára épült háromlábú leszállóegység, de nem közlekedik, hanem egy helyben áll.

A landolás helyét, az Elízium-síkságot 22 helyszínből választotta ki a NASA, a helyszín egy teljesen sík térség a marsi egyenlítőtől északra. "Egy jó landolási hely kiválasztása a Marson olyan, mint egy jó otthon kiválasztása, az elhelyezkedésen van a hangsúly" – közölte korábban Tom Hoffman, az InSight Project menedzsere. "Nemcsak egy biztonságos helyre volt szükségünk, hanem egy munkahelyre is, ahol majd öt méter mélyre lehatolhat az HPR robot."

A landolási helynek világos helyszínnek kell lennie, és elég melegnek ahhoz, hogy a napelemek működése biztosított legyen. Ezért összpontosítottak az egyenlítő környékére, és választották ki a 130 kilométer hosszú és 27 kilométer széles ellipszis alakú térséget a síkság nyugati szélén. Ez mintegy 600 kilométerre van a NASA Curiosity marsjáró landolási helyétől.

Az InSight 20 óra 47 perckor hatolt be a Mars légkörébe 19 800 kilométeres sebességgel, két perccel később védőpajzsának hőmérséklete elérte az 1500 Celsius-fokot.

A súrlódás által lelassulva, egy hatalmas ejtőernyő és retrorakéták segítségével hat és fél perc alatt tette meg a 112 kilométernyi utat a felszínig, és óránkénti nyolc kilométeres sebességgel érkezett meg.

A landolás után néhány perccel megérkezett az űrközpontba az első fotó a vörös bolygón álló és működő űrszondáról.

Az InSightot két mini műhold kíséri, amelyeken keresztül kommunikálni lehet az űrszondával, egy 2008-as animációs film két karaktere a Wall-E és Eve nevet kapták.

Mars felszínének képe: 10:03 PM - Nov 26, 2018: az InSight elküldte az első fotót a Marsra szállás után. Az InSight szerint az Elysium Planitia sík, sima felületű, de munkaterülete a felszín alatt található, ahol tanulmányozni fogja a Mars mély belső terét. (forrás: NASA)

Az aktatáska méretű CubeSatok néhány ezer kilométerre voltak a Marstól, amikor az InSight megérkezett.

Wall-E és Eve ugyanazon a rakétán indult a földről, mint az InSight. A CubeSat műholdak osztoznak a rakétán, mivel túl kicsik és kevésbé jelentékenyek ahhoz, hogy indokolt legyen az önálló kilövésük.
A műholdak mintegy 10 ezer kilométeres távolságban követték az InSightot, hogy elkerüljék az összeütközést vagy a veszélyes helyzeteket.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Két nap múlva újra leszállunk a Marson Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz