+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
22
  Sikeres volt a Curiosity fúrása
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA marsjáróinak kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy a globális vihar eredményeként végleg elveszhetett az Opportunity, miközben a Curiosity számára szerencsésebben alakultak a dolgok. Itt ugyan korábban a fúrófejjel voltak problémák, ezután pedig a számítógéppel akadtak gondok, most azonban az első sikeres fúráson is túl vannak, miközben a NASA az újabb leszállásra készül fel.A szerencsésebb marsjáró folytatja a munkát, hamarosan azonban újabb társat kap.

A hivatalos oldalon arról olvashatunk, hogy a hónap elején, egy közel 60 méteres útszakasz megtétele után, végre megfúrhatták a már jóval korábban kiszemelt célt, ami azért fontos fejlemény, mert ezzel a Curiosity végre valóban visszatért a konkrét munkához. A szakemberek egy, a mostanihoz hasonló kőzetet szerettek volna egy hónappal korábban megvizsgálni, az akkori helyszínen viszont nem jött össze a fúrás, ezt követően pedig a számítógépet kellett leállítani, hogy a másodlagos egység vegye át az irányítást, most azonban végre sikerről számolhattak be, amit a kapott eredmények letöltése, majd pedig azok kielemzése követ majd a sorban. Szeretnének mielőbb visszatérni az elsődleges számítógéphez, mivel annak nagyobb memória áll rendelkezésére, ehhez viszont meg kell találni a hiba okát.

Az illetékesek ezzel egy időben azt is megfigyelik majd, hogy a marsi szelek milyen gyorsan és miként tisztítják meg a célpontként szolgáló kődarab felületét, mivel ez egyben a helyszíni időjárási viszonyokra is utaló adatokat szolgáltathat, ezt pedig később az Opportunity esetében is felhasználhatják – ott azt remélik, hogy a felerősödő szelek megtisztítják a nappaneleket, ezáltal pedig a marsjáró akkumulátora ismét feltöltődhet, bár ezt nem kifejezetten arra tervezték, hogy ilyen hosszú időszakot teljesen lemerülve vészeljen át. Közben folytatódik a felkészülés az újabb leszállásra, hiszen az InSight a tervek szerint november 26-án landol majd, amelyet ezúttal élőben közvetítenének a nagyközönség számára.

Ezzel 6 éves szünet után érkezik egy újabb példány a bolygóra, amelyet most két cubesat kísér. Amíg az InSight a bolygó belső szerkezetét tanulmányozná saját 2 éves küldetése alatt, a miniatűr műholdak demonstrációs célokat szolgálnak, ezért a leszállás közben a remények szerint további felvételeket biztosítanak majd arról számunkra.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Elveszhetett az Opportunity, a NASA marsjárója Katt ide!
Egyre nagyobb bajban van az Opportunity Katt ide!
Bajban az Opportunity Katt ide!
Hetedik marsi telére készül az Opportunity Katt ide!
Hack orvosolhatja az Opportunity marsjáró amnéziáját Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz