+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
22
  Vegyes a földi víz eredete
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
A bolygó jelenlegi vízkészletének eredete a mai napig megosztja a témával foglalkozó kutatókat, bár itt már több alkalommal olvashattunk arról az egyre népszerűbbé váló elméletről, miszerint a víz maga aszteroidák segítségével jutott el a Földre. Egy új tanulmányban részletesen kivesézik a témát, az eredmények pedig vegyes eredetre utalnak, a kutatók szerint azonban a nagyobbik rész aszteroidák révén érkezett ide.

Amerikai egyetemi kutatók tették közzé munkájuk eredményét, amely szerint a jelenleg megtalálható víz túlnyomó része minden bizonnyal aszteroidákról ered. Ez nem túl meglepő, hiszen korábbi kutatásokban már kimutatták azt, hogy nagyon is szoros kapcsolat van az aszteroidákon talált víz, valamint az általunk is használt készletek között, legalábbis ami a deutérium és a hidrogén arányát illeti.


A rendelkezésre álló modellek szerint azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, mivel a Föld magja is hordozhat magában vizet, ami viszont már a bolygó kialakulásának idejéből származhat, ugyanis itt a kozmikus gázfelhő egy időben létezhetett a formálódó előbolygókkal, a víz egy része pedig a hatalmas ütközések és az ezekből eredő hő ellenére is megmaradhatott.

Komoly problémát jelent, hogy a víz mennyiségét nem tudjuk pontosan kimutatni, legalábbis ami a bolygó alsóbb rétegeit illeti. A modellek révén a csapat most arra a következtetésre jutott, hogy a Föld elegendő hidrogénnel rendelkezik ahhoz, hogy a felszíni óceánokból akár 8 példányt is összeállíthassunk, kétszeres mennyiséghez elegendő hidrogén lehet ugyanis a köpenyben, míg ötszörös mennyiséget generálhatnánk a magban rejtőző hidrogénből, amit viszont egyelőre nem tudunk visszaigazolni. Ami a víz eredetének megoszlását illeti, szerintük mindössze 0,1, esetleg 0,2 százalék származhat az eredeti nebulából, pontosabban az onnan érkező hidrogénből, a többi viszont már az aszteroidák által szállított anyag eredménye.

Az italiai Alpok és Aa: - Ez nemcsak a Földre, hanem a távoli exobolygókra nézve is fontos következményekkel járhat, hiszen előfordulhat, hogy az aszteroidák által kevésbé gyakran látogatott régiókban lévő égitesteken is előfordul a víz, bár ennek mennyisége jóval kisebb lehet.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz