+ A | - a | Visszaállít
2018. nov.
20
  Elindult az európai Merkúr-küldetés
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi

A hét évig tartó utat a nagyjából 1 évig tervezett megfigyelés követi majd. 2025-ben várhatjuk majd az első eredményeket.
A hónap közepén már előre beharangozták, hogy az európai-japán közös küldetésként összeállt BepiColombo útra készen várja a zöld jelzést, ezután pedig egy hosszú út következne, amelynek végén elindulhatna a legbelső pályán mozgó bolygó közeli megfigyelése. A kutatók érdekes és fontos adatokra számítanak, mégpedig több eltérő területen, immár túl vagyunk a starton.


Az európai illetékesek szerint az eddigi legkomplexebb bolygóközi küldetésről van szó, mivel itt már a célpont elérése is komoly kihívást jelent. Az út 7 éven át tart majd, itt azonban csak 2020 áprilisában célozzuk meg a Merkúrt, amikor a Föld mellett elhaladva, annak gravitációs mezejét felhasználva, módosul majd a pálya.
2020 végén és 2021 augusztusában a Vénusz mellett halad majd át kétszer a BepiColombo, eközben néhány műszert bevetve a közeli megfigyelés és adatgyűjtés érdekében, hogy azután a továbbításra használt modult 2025 decemberében elhagyják, a két megfigyelési modul (egy európai és egy japán) pedig a Merkúr körül álljon pályára, a 6 alkalommal történő átrepülést követően – ez utóbbira azért van szükség, hogy kellően lelassuljon a szerkezet.

A videó indításához: Katt ide!

Az európai példány a felszínt figyeli majd meg, míg a japán fejlesztés a mágneses mezőt és annak Nappal való kölcsönhatását vizsgálná. Itt már a -180 és +450 Celsius-fok között ingadozó hőmérséklet és a Naphoz való viszonylagos közelség (60 millió kilométer) is akadályokat jelent, a nappaneleket például mindvégig a megfelelő pozícióban kell tartani ahhoz, hogy elkerüljék a sugárzás okozta károkat, de eközben elegendő energiát biztosítsanak az ezt igénylő komponensek számára.

Az európai modul 500 és 1500 kilométeres távolságból figyeli majd meg a felszínt, míg a japán példány 12 ezer kilométerről vizsgálja majd a mágneses mezőt. Megemlítik ezzel kapcsolatban, hogy eddig mindössze két eszköz jutott el ide, a NASA által fellőtt Mariner-10 még 1974-ben és 1975-ben készített fotókat az átrepülések során, míg a Messenger 2011-től, 4 éven át keresztül figyelte a bolygót, ennek ellenére azonban még számos kérdésre nincs válaszunk.A hét évig tartó utat a nagyjából 1 évig tervezett megfigyelés követi majd. 2025-ben várhatjuk majd az első eredményeket.
A videó indításához: Katt ide!

A küldetés Guiseppe Colombo nevét viseli, aki a hetvenes években vázolta fel a Merkúrra vezető potenciális pályákat. Ahogy említettük, maga a megfigyelés nagyjából 1 évig tart majd, tehát a következő évtized közepéig várhatunk majd itt további fejleményeket.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz