+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
14
  Útra készen áll a világ első és egyetlen úszó atomerőműve
Betöltötték a nukleáris fűtőelemeket Oroszország és a világ első és egyetlen úszó atomerőművének mindkét reaktorába, így útra készen áll a Lomonoszov akadémikus nevet viselő úszó erőmű – közölte a Rosatom Central Europe magyarországi fióktelepe. A szentpétervári hajógyárban megépített erőművet a Balti-tengeren keresztül, a Skandináv-félszigetet megkerülve tavasszal vontatták Murmanszkba, ahol reaktorait feltöltötték nukleáris fűtőanyaggal.

A következő kulcsfontosságú szakasz a fizikai indítás lesz októberben-novemberben, ezt követik a komplex tesztek, amelyeket még azelőtt el kell végezni, mielőtt a reaktorok elérik a projektben meghatározott teljesítményt – közölte Vitalij Trutnyev, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern úszó atomerőművek építési és üzemeltetési igazgatóságának vezetője.

Az úszó atomerőművet jövőre vontatják a Csukcsföldi Autonóm Körzetben található Pevek városba.

A norvég vizekre bejutó, lebegő atomerőmű a Lomonoszov Akademikus (forrás: maritimequote.nl)

A legészakibb nukleáris létesítményként villamos energia termelésével fokozatosan váltja ki a bilibiniói atomerőművet és a csaunszki szénerőművet.

A Roszatom tájékoztatása szerint az úszó atomerőmű teljes mértékben megfelel a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség biztonsági követelményeinek és nem jelent veszélyt a környezetre. A 70 megawatt villamos teljesítménnyel rendelkező két, KLT-40C típusú reaktor egy hozzávetőleg százezer lakosú város folyamatos energiaellátását képes biztosítani. A blokkok sziget üzemmódban is üzemelhetnek, és alkalmassá tehetők tengervíz sótalanítására is.2018. április 28-án: orosz zászló a "Lomonosov Akademikus " lebegő atomerőmű előtt, amely a Murmansk Atomflot bázisához vándorol a nukleáris üzemanyag betöltéséig, Szentpéterváron. (forrás: Reuters/Anton Vaganov)

A Roszatom már dolgozik az úszó atomerőművek második generációján, amelyet optimalizált úszó atomerőműveknek neveztek el, ezek két RITM-200M reaktorral épülnek, amelyek teljesítménye egyenként 50 MW lesz. Az úszó atomerőművek az északi és távol-keleti területeken működnek majd, és céljuk hogy energiával lássák el a távoli iparvállalatokat, a kikötőket, illetve biztosítsák a nyílt tengeren lévő olaj- és gázfúrótornyok energiaellátását.A csernobili erőmű sugárzása olyan erős volt, hogy Vladimir Pravik tűzoltó szeme barnáról kékre változott.
(forrás: Scoopnest.com)

Az úszó atomerőművet hevesen támadják a Greenpeace környezetvédői és “lebegő Csernobilnak” hívják, az Ukrajnában 1986-ban bekövetkezett atomerőművi baleset katasztrofális következményeire emlékeztetve.

forrás:/biztonsagpiac.hu/

kapcsolódó: 3D térképetet készítő a hátizsák Katt ide!
Ismét szivárgás történt Fukusimában – biztonságos az atomenergia? Katt ide!
Megtörtént a fukusimai atomerőműben az, amitől féltek Katt ide!
Fukusimánál nagyon nagy a baj Katt ide!
Fukusima az új Csernobil Katt ide!
Kanada partjainál a fukusimai radioaktív víz Katt ide!
Erdőtüzek éleszthetik újra Csernobil sugárzását Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz