+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
10
  Ismét javítani kell a Hubble-űrteleszkópot
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Újabb giroszkópja romlott el a Hubble űrtávcsőnek, ezért amíg a tudósok megoldást találnak a hiba elhárítására, az űreszköz tartalékos üzemmódban működik.

Lassan három évtizede fürkészi az univerzum mélységeit
Az űrtávcső legfontosabb eszközei közé tartoznak a giroszkópok, amelyek stabilizálják, valamint módosítják a pályáját, ezzel lehetővé téve a légkörön kívüli teleszkóp tudományos kutatómunkájának elvégzését.

Az 1990-ben Föld körüli pályára állított Hubble-űrtávcsövet hat giroszkóppal szerelték fel, de egy ideje ebből már csak három működött, és múlt pénteken ezek közül romlott el egy újabb - számolt be róla a BBC News hétfőn.

A Hubble-űrtávcső már lassan három évtizede szolgálja a tudományt (forrás: NASA/ESA)

A hétvégén ezért határozott úgy a Hubble működését irányító tudóscsoport, hogy biztonsági üzemmódba kapcsolják az űrteleszkópot, amíg megoldást keresnek a problémára.

A Hubble-misszió helyettes vezetője, Rachel Osten Twitter-üzenetében azt írta, hogy a hiba miatt elég stresszes hétvégén vannak túl, és azon dolgoznak, hogy életre keltsék az utoljára elromlott giroszkópot, ám ez cseppet sem egyszerű feladat.

Nincs rá garancia, hogy kitudják-e javítani a hibát
Ahhoz, hogy a Hubble optimális hatékonysággal tudjon dolgozni, legalább három működő giroszkópra van szüksége. Osten emlékeztetett rá: mindig is azt tervezték, hogy amennyiben két működő giroszkóp marad működőképes, csak az egyikkel dolgozzon a Hubble. Mint hozzátette: nincs nagy különbség a két és egy giroszkópos működés között, de ezen a módon nagyon sok további megfigyelési időt biztosíthatnak, amire a csillagászközösségnek óriási szüksége van.

Az űrteleszkóp nagyon értékes kutatóeszköz a csillagászok számára, megfigyelési idejét alaposan beosztják, mert hatalmas rá az igény.

A Hubble-űrteleszkópot 2008-ban még az űrsikló segítségével sikerült megjavítani, most azonban már nem áll rendelkezésre ez az eszköz (forrás: NASA

A Hubble-nak kétféle giroszkópja van, három régebbi és három újabb, az utóbbiak működési ideje az előbbiek ötszöröse.
A régebbi giroszkópoknál éveken át számos probléma lépett fel, a pénteken elromlott giroszkóp viszont már az újabbak közül való volt. Azonban amikor az elromlott helyett az újabbak közül egy másikat akartak beindítani, az nem működött megfelelően.

A tudóscsoport reméli, hogy sikerül újra működésbe hozni a meghibásodott giroszkópot, de erre nincs garancia.

Százszor nagyobb lesz a teljesítménye
Az irányítóknak most az kell eldöntenie, hogy működtessék-e a Hubble-t két giroszkóppal, és ha azok közül is elromlik egy, működjön-e eggyel vagy csak eggyel működtessék és amikor elromlik, akkor kapcsolják be az utolsót.

Osten Twitter-üzenetében kifejtette: nem volt váratlan a hiba, tudták, hogy előbb-utóbb be fog következni, a giroszkóp ugyanis a korábban számítottnál hat hónappal tovább működött már.

A Hubble-űrtávcsőnek már csak három működő giroszkópja maradt, ebből hibásodott most meg az egyik (forrás: NASA/ESA)

A Hubble helyét 2021-ben a James Webb Űrtávcső (JWST) veheti át, amely 2016-ban készült el.A James Webb űrtávcső tükre (forrás: NASA)

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcső a Földtől mintegy másfél millió kilométerről fogja megfigyelni a Naprendszer objektumait, és mintegy 5-10 éven keresztül készít felvételeket. Teljesítménye százszor nagyobb lesz, mint a Hubble űrteleszkópé.

forrás:/origo.hu/

kapcsolódó: Drámai csillaghalál a Hubble felvételén Katt ide!
Közeli portrét készített a Hubble a Marsról Katt ide!
Ősi csillagmaradványokat azonosított a Hubble Katt ide!
Már kész az új Hubble űrteleszkóp koncepciója Katt ide!
Véget érhet a Hubble karrierje Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz