+ A | - a | Visszaállít
2018. okt.
07
  Alvó módba került a Kepler-űrtávcső
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
szerző: Pál Bernadett

Leromlott a NASA Kepler-űrteleszkópjának precíz irányíthatósága a legutóbbi adatok alapján. A Kepler kutatócsoport stabil, üzemanyagot nem igénylő alvó módba tette az űreszközt, hogy a legutóbbi megfigyelési kampány során összegyűjtött jó minőségű méréseket megőrizzék.

Az október 10-én kezdődő Deep Space Network nevet viselő távcsőidő alatt a Kepler csapata felébreszti az űreszközt és úgy irányítja, hogy hatalmas antennája a Föld felé mutasson és haza tudja küldeni a mérési adatokat. Mivel nem tudni, mennyi üzemanyag maradt még, nem garantált, hogy a NASA képes lesz letölteni az összeset. Arra viszont számítanak, hogy hamarosan ki fog fogyni, ezért igyekeznek minél több mérést végezni, amíg az űrteleszkóp működőképes. Ha sikeres lesz a küldés, akkor a Kepler irányítócsapata a maradék üzemanyaggal megkísérli elindítani a következő mérési kampányt.

A Kepler űrteleszkóp (kép: greatlakesledger)

A legutóbbi megfigyelési kör, a Campaign 19 augusztus 29-én kezdődött, miután az űrteleszkóp konfigurációit a tolóerőben bekövetkezett változásoknak megfelelően módosították. Az ezt követő 27 napon keresztül a Kepler több mint 30000 csillagot és galaxist figyelt meg a Vízöntő csillagképben. Közöttük volt több tucat ismert és feltételezett exobolygórendszer is – például a jól ismert TRAPPIST-1 rendszer 7 földméretű bolygójával.Jó éjszakát Kepler. A NASA bolygóvadászának szinte nincs üzemanyaga és alvó módba került (forrás: Universe Today)

Amíg a Kepler mérnökei azon dolgoznak, hogy az eszközön tárolt adatokat megőrizzék, a már visszaküldött adatokkal továbbra is számos kutatás zajlik. 2009 márciusi indulása óta több mint 2600 bolygót azonosított a Naprendszeren kívül. Egy friss eredmény a Wolf 503b jelű közeli, fényes csillag körül keringő szuperföld. A Kepler által felfedezett bolygók közül a leggyakoribb mérettartomány a Földtől kétszer nagyobb szuperföldeké – amilyenhez hasonlót érdekes módon a mi Naprendszerünk nem tartalmaz. Mivel a Wolf 503b közeli és fényes csillag körül kering, különösen jó célpont további megfigyelések számára más teleszkópokkal is.

forrás:/csillagaszat.hu/

kapcsolódó: A Kepler-űrtávcső kezd kifogyni az üzemanyagából Katt ide!
Csaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel a Kepler-űrteleszkóppal Katt ide!
Káoszelmélettel egy évszázados rejtély nyomában Katt ide!
Titokzatos objektumot találtak az űrben Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz