+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
27
  Újra felbukkant az Opportunity marsjáró
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Látható, bár még nem hallható a NASA marsjárója, a porvihar miatt elnémult Opportunity. Egy a Mars körül keringő műhold küldött fotót a járműről. Az űreszközzel június elején szakadt meg a kapcsolat, amikor hatalmas porvihar alakult ki a vörös bolygón, megakadályozva, hogy a kutatójármű napenergiával üzemelő elemei fel tudjanak töltődni.

A fotón a marsjáró egy fakó pontnak látszik. A felvételt a NASA Mars körül keringő felderítő műholdja, a Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) készítette az elmúlt héten 267 kilométerre a Marstól. A képet a NASA bolygókutató intézete, a kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory kedden hozta nyilvánosságra.[/color]

Bár a porvihar elült és a Mars ege elég tiszta ahhoz, hogy a rover napelemei napfényhez jussanak, az Opportunity még nem küldött jeleket.

A hónap elején a NASA bejelentette, hogy 45 napig fog aktívan próbálkozni a marsjáró felébresztésével, ha a kutatójármű feletti égbolt elég tisztává válik a kommunikációs kapcsolat helyreállításának megkezdéséhez. Amennyiben az Opportunity nem reagál 45 napig, az valószínűleg azt jelenti, hogy a marsjáró a missziója végét jelentő meghibásodást szenvedett

A NASA 2003-ban indította útnak az Opportunity és a Spirit iker marsjárókat a bolygó kőzeteinek és talajának kutatására. A Spirit 2009-ben elakadt a marsi homokban, és a NASA végül megszakította a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket. Mindkét rover küldetését eredetileg csak 90 napra tervezték, ám az Opportunity immár csaknem 15 éve teljesít szolgálatot a vörös bolygón.Egy 3D-s illusztráció, amely a NASA Opportunity roverét mutatja be a Maradandó völgyben. (forrás: televisor.co.uk/Seán Doran / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0))

A nukleáris energiával üzemelő Curiosity, amely a Mars másik oldalán van és a Gale-kráter talaját tanulmányozza, továbbra is üzemel.
A Marson megszokottak a viharok, különösen akkor, amikor a déli féltekén tavasz és nyár van, tehát amikor a bolygó a legközelebb van a Naphoz. Ahogy melegszik a légkör, a talaj hőmérsékletétől eltérő kirívó különbség szeleket hoz létre, amelyek mozgásba hozzák az igen apró, hintőporhoz hasonló méretű porszemcséket.

A marsi viharok általában lokálisak, a mostani azonban június közepére az egész bolygót átfogó, globális jelenséggé fejlődött.

forrás:/mti/


kapcsolódó: Elveszhetett az Opportunity, a NASA marsjárója Katt ide!
Egyre nagyobb bajban van az Opportunity Katt ide!
Bajban az Opportunity Katt ide!
Hetedik marsi telére készül az Opportunity Katt ide!
Hack orvosolhatja az Opportunity marsjáró amnéziáját Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz