+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
22
  Űrturista repülhet a Hold körül
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Szerződést kötött az első űrturista a SpaceX-szel, aki majd a BFR rakétán repülheti körbe a Holdat. Elon Musk, a vállalat alapítója 2018. szeptember 17-én számolt be a megállapodás részleteiről.

„A történelem során eddig csak 24 ember volt a Hold közelében” - írta a SpaceX egy közleményben. Utoljára egy 1972-es Apollo-küldetés során Gene Cernan és Harrison Schmitt sétálhatott a holdfelszínen, míg Ron Evans az űrhajóban maradt.

A SpaceX még 2017 februárjában jelentette be, hogy 2018-ban Hold körüli turistautat tervez a Heavy Falcon rakéta és a Dragon kapszula segítségével. Júniusban azonban kiderült, hogy legkorábban csak 2019 elején hajthatják végre a történelmi küldetést.

A SpaceX új rakétájával szállítaná űrutazásra a szerencsést. (fotó: SpaceX)

A Zozo nevű cég alapítója és vezérigazgatója, Yusaku Maezawa, ezzel azon 24 embert követné a sorban, akik a hatvanas és hetvenes években elhagyták a Föld mágneses mezejét, hogy a Holdat vegyék célba. A Big Facon (Fucking) Rocket persze még nem áll készen erre, a tervek szerint csak valamikor 2023-ban kerülne sor a repülésre, addig tehát a Falcon 9 és a Falcon Heavy szolgálnak majd igáskóként, amíg elkészül az új, még nagyobb platform, amely már a Hold és a Mars elérésében is segíthet. Az első, Földet megkerülő (orbitális pályát követő) utakat már 2-3 éven belül lebonyolíthatják, ezt követően azonban a BFR a Hold-expedíciókban, majd pedig a Mars elérésében vehet részt, ez utóbbit 2022-ig megvalósítva, hogy ezután, 2024-től, már űrhajósokat is útnak indítsanak a vörös bolygóra.

A jelenleg fejlesztés alatt álló BFR-rakéta első útján egy japán milliárdos, a Zozo nevű cég alapítója és vezérigazgatója, Yusaku Maezawa juthat majd el a Holdhoz. Elon Musk a kliens bátorságát emelte ki.A SpaceX első embere hétfő éjjel, élő közvetítésben jelentette be, hogy a jelenleg fejlesztés alatt álló BFR-rakéta első útján egy japán milliárdos juthat majd el a Holdhoz aki ezzel egyben az első, hosszabb útra feliratkozó űrturista.

A videó indításához: Katt ide!

Musk leszögezte, hogy jelen pillanatban egyáltalán nem biztosak a sikerben, nem tudják ugyanis, hogy valóban sort tudnak-e majd keríteni a Hold-expedíciókra. Azt nem árulták el, hogy Maezawa mekkora pénzt áldoz az útra, de azt megerősítették, hogy az összeg a BFR fejlesztésében is jelentős szerepet játszhat, vagyis nyilván nem aprópénzről van szó. Érdemes ehhez hozzátenni, hogy nem a SpaceX az egyetlen cég, amely ezen tehetős ügyfelekre vadászik, hiszen a Virgin Galactic 90 perces, 250 ezer dollárba kerülő útjaira nemrég Leonardo DiCaprio és Justin Bieber is feliratkozott, míg a Jeff Bezos vezette Blue Origin szintén rövidebb utakra keres vevőket, minden bizonnyal 200 és 300 ezer dollár közötti áron, a New Shepard rakéta alkalmazásával.
A japán üzletember számára ezen utak rövidsége jelentette az akadályt, ezért döntött a SpaceX ma még kissé hajmeresztőnek tűnő ajánlata mellett. Ezt az elkövetkező években számos teszt és próba követi majd, hiszen az illetőt (az általa kiválasztott 6-8 művésszel együtt) alaposan fel kell készíteni a hosszabb útra, amelynek csúcspontja a Hold megkerülése lesz.

A BFR, azaz a Big Falcon Rocket még fejlesztés alatt áll. Ha az űreszköz elkészül, minden idők legerősebb rakétája lesz.
A BFR fő feladata az lesz, hogy telepeseket és alkatrészeket szállítson a Marsra. Muskék rendkívül komolyan veszik a rakéta fejlesztését, és azt tervezik, hogy idővel minden más rakétájukat kivonják majd a forgalomból, hogy csak a BFR-t használják.

forrás:/ng.hu; sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz