+ A | - a | Visszaállít
2018. szept.
17
  Elveszhetett az Opportunity, a NASA marsjárója
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Ebbe lassan a szakemberek is beletörődnek, ám azért még tovább próbálkoznak. Arról június végén mi is beszámoltunk, hogy az Opportunity globális vihart igyekszik átvészelni a Mars felszínén, amelynek ereje és hatása egyre fokozódik. A NASA illetékesei hetek óta próbálják felvenni a kapcsolatot a marsjáróval, ám ez egyelőre nem sikerült.

Az augusztus végéről származó utolsó bejegyzésben elismerik, hogy lassan ők maguk is feladják a reményt, ám időről-időre azért még mindig megpróbálkoznak a kapcsolatfelvétellel. Jelenleg hetente három alkalommal küldenek rövid üzenetet az eszköznek, abban a reményben, hogy az valójában munkára kész, ám történeseten nem próbálkozik aktív kommunikációval.

Egyelőre nem érkezett válasz, ami aggasztó, miközben azt sem felejthetjük el, hogy az Opportunity az eredeti tervek szerint mindössze néhány hónapot töltött volna el a bolygón megfigyeléseket végezve, ehhez képest azonban immár 14 éve áll szolgálatban, ami már önmagában is felvet bizonyos kérdéseket a további időtállósággal és teljesítménnyel kapcsolatban.

A marsjáró valószínűleg megsérült a vihar alatt, itt pedig különösen az akkumulátorok esetében merülnek fel ilyen aggályok, hiszen ezeket nem arra tervezték, hogy tartósan, hosszabb ideig lemerült állapotban, nagy hidegben vészeljenek át komolyabb viharokat.

Előfordulhat, hogy az akkumulátorok komoly sérülést szenvedtek el, illetve teljesen megsemmisültek a hosszú vihar alatt, további feltöltődésre pedig ebben az esetben már semmi esély nincs.
A csapat mindenesetre tovább figyel, várva az esetleges kapcsolatfelvételi kísérletet, illetve rövid üzeneteket küldve a bolygóra, hogy elkapják az időközben feltöltődött marsjáró figyelmét. A nap szépen süt a helyszínen, az ottani körülmények tehát nem jelentenek akadályt ebben, de az említett eshetőség teljesen kizárná a további munkát.Ha a kapcsolat sikertelen marad, a keresés január végén véget ér. (kép:sivtimes.com)

A szerencsésebb helyzetben lévő Curiosity eközben tovább munkálkodik a másik helyszínen, itt a vihar hosszúsága és az újbóli feltöltődés nem jelentett nagy akadályt, jelen pillanatban azonban az adatok letöltésével vannak elfoglalva, miközben várják az InSight megérkezését, ami szintén komoly feladatot jelent majd a bolygó körül keringő szondáknak, amelyek a folyamatos kommunikációban hivatottak azt segíteni. Eközben egy szép 360 fokos panorámaképet is kaptunk a marsjárótól, ami jelenlegi helyzetét mutatja meg nekünk.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Egyre nagyobb bajban van az Opportunity Katt ide!
Bajban az Opportunity Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz