+ A | - a | Visszaállít
2018. júl.
14
  Távoli aszteroidáról gyűjtünk be mintákat
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A japán űrügynökség bejelentése szerint a Hayabusa-2 űrszonda célhoz ért, ezzel pedig egy 3,5 évig tartó utazás zárult le. A célként kijelölt Ryugu aszteroida megfigyelése most indul, ebben pedig több különböző eszköz vesz majd részt.

Az ESA Rosetta-Philae párosa korábban a 67P üstököst figyelte meg, a nehézségekkel tarkított küldetés végül egy becsapódással zárult le. A JAXA egy még kisebb objektumot szemelt ki magának, a Ryuu átmérője ugyanis az 1 km-t sem éri el, ez pedig rögtön több problémát is felvet. A szonda egyelőre 20 kilométeres távolságban kering az aszteroida körül, amelyen egy nap mindössze 7,5 órát tesz ki. A mikrogravitációs környezet és annak speciális körülményei mellett a napsugárzás, az objektumból eredő hő, valamint a szonda saját gázkibocsátása is bonyolítja a helyzetet, a szakemberek pedig most olyan helyszínt igyekeznek kiválasztani, amely kellően sima a leszállás megkísérléséhez – ez azonban nem egyszerű, mivel a felszín a jelek szerint törmelékkel tarkított.A japán szonda megérkezett a helyszínre, hamarosan jön a leszállás.

A Hayabusa-2 egy kisebb impaktort (gyakorlatilag bombát) vitt magával, amely a tervek szerint egy 2-3 méteres krátert üt majd az aszteroidán. Ezt követné a leszállás, majd pedig a minták begyűjtése, amelyre az első küldetés, a Hayabusa, során 2005-ben is sor került, igaz akkor rengeteg probléma merült fel, hogy azután végül mintegy 1500 részecskét sikerrel visszahozzanak a Földre. Az utód a jövő év elején landolna, ezt másik két kísérlet is követheti, 2019 második felében pedig jöhet a visszaút, bár közben több másik (kisebb) landolóegység is leszállhat az aszteroidára. A német MASCOT annak összetételét vizsgálná, míg három MINERVA-egység képeket és felszíni hőmérsékleti adatokat rögzítene, követve a Hayabusa-küldetés alatt kudarcot vallott elődjüket, remélhetőleg kiküszöbölve a csorbát.

A NASA eközben az OSIRIS-Rex révén az alig 500 méteres Bennu aszteroidán szállna le, itt a megérkezés augusztusban esedékes.

forrás:/sg.hu/

kapcsolodó: Készül a japán Hayabusa-2 Katt ide!
Útnak indul az "Ezeréves" Sólyom Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz