+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
16
  Bajban az Opportunity
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Turandot

Megszakadt a kapcsolat az Opportunity-vel, mert a vörös bolygó felszínén hatalmas vihar tombol, és elérte marsszondát is. A vihar kitörését még május 30-án észlelték, azóta egyre erősödött, és becslések szerint most 35 millió négyzetkilométeren tombol. Ez a bolygó felületének negyede.

Az Opportunity-t ez érzékenyen érinti, mert a porvihar eltakarja a Napot, a napelem cellái nem kapnak fényt, nem tudja feltölteni akkumulátorait.

A szonda épp ezért már vészüzemmódba kapcsolt, időnként életre kel, hogy ellenőrizze a külső körülményeket. Azonban a vihar napok óta korlátozza a fényviszonyokat, az akkumulátorok töltése vészesen fogy.

A legnagyobb problémát a hideg jelenti, nincs energiája a fűtése, ha mínusz negyven Celsius fok alá csökken a szonda hőmérséklete, a működése leállhat.

Hatalmas homokvihar tombol a Marson (forrás: NASA)

Az Opportunity igazi sikertörténet. Működését 90 napra tervezték, mégis több mint 14 éve működik. A kutatók 2004-ben arra számítottak, hogy a homok lassan be fogja a fedni a napelemeket, de a kevés marsi szél is elég volt hozzá, hogy lefújja, és így folytatni tudta a küldetését.14 éve kutatja a Mars bolygó felszínét az Opportunity. A NASA eredetileg három hónapra tervezte a missziót, de a napelemek energiájával működő Opportunity továbbra is küldi a jeleket a vörös bolygóról. (forrás: NASA)

2007-ben már túlélt egy hatalmas vihart, akkor két hét után vette fel újra a kapcsolatot a Földdel. A kutatók most is abban reménykednek, hogy még nem kell elbúcsúzni tőle.

forrás:/galaktika.hu/


kapcsolódó: Hetedik marsi telére készül az Opportunity Katt ide!
Vajon ki takarítja le folyton a marsjárókra rakódott porréteget? Katt ide!
30 centis buckán bukott el majdnem a NASA negyvenszeres túlélője Katt ide!
NASA: Két hely a Marson lakható lehetett volna Katt ide!
Beperelték a NASA-t egy marslakó miatt Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz