+ A | - a | Visszaállít
2018. jún.
09
  Felébredt a New Horizons, jöhet az utolsó célpont
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA a beszámolt arról, hogy fél éves hibernálást követően elküldték a felébredésre vonatkozó utasítást a New Horizons űrszondának, erre pedig ma reggel sor is került. Most egy izgalmas időszak következik, ahogy felkészülnek az utolsó megfigyelési periódusra.

A közleményben arról olvashatunk, hogy a szonda a 2015 júliusában végrehajtott közeli átrepülés, majd pedig a hosszú ideig tartó adatletöltési fázist követően, 2017 áprilisa után, kétszer is hosszabb hibernálással igyekezett megőrizni megfelelő állapotát, egyben pedig időt spórolni a kicsinyke csapatnak. A Földtől mintegy 3,7 milliárd kilométeres távolságban, most ismét felébredt a nagyon hasznosnak bizonyult eszköz, az elkövetkező hónapokat pedig az utolsó megfigyelési időszakra való felkészüléssel töltik majd, minden megmaradt adatot letöltve annak tárolóegységeiről, valamint további, az időközben tökéletesített parancssorokat továbbítva annak, hogy minden rendben menjen.

Hat hónapnyi hibernálást követően most izgalmas fél év elé néz a csapat. (forrás:wdef.com)

Augusztus 13-án a pörgést felváltja majd a stabil helyzet, a hónap vége felé pedig megpróbálják lencsevégre kapni a végső célpontot, amely az Ultima Thule becenévre hallgat.

A mintegy 35-40 kilométer átmérőjű objektum a Neptunuszon túli Kuiper-övben helyezkedik el, ennek megfigyelése pedig rendkívül nehéz, hiszen egy sötét kődarabról van szó, amely a fényes csillagokkal tarkított háttér előtt jelenik meg számunkra. Éppen ezért nagyon közel merészkednek hozzá, bár ez meglehetősen bonyolult feladat, hiszen az egyirányú kommunikáció immár 12 órát vesz igénybe, ami 3 órával hosszabb, mint a Plútó esetében.A mintegy 35-40 kilométer átmérőjű objektum, a Kuiper Belt Kuiper-öv) tárgy hivatalosan a 2104 MU69 nevet viseli és a Neptunuszon túli Kuiper-övben helyezkedik el.
(forrás: New Horizons - Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Phys.org)
A New Horizons teljes útvonala a Kupier ovben (forrás: EarthSky)


A következő 6 hónap során további adatokat gyűjtenek majd be, ezeket tömöríteni, majd pedig törölni kell a szondáról, ezután október hónap és december 22. között sor kerül 7 további kisebb manőverre, hogy karácsonykor megtörténjen a közeli átrepülés.
Ezt természetesen ismét az adatok letöltése és kielemzése követi majd, remélhetőleg számos további érdekességgel.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Felébredt a New Horizons, tesztelik a műszereket Katt ide!
A New Horizons új misszióján a Plutónál sokkal kisebb objektum felé tart Katt ide!
Félúton jár a New Horizons Katt ide!
Kráterek, kanyonok, hegyek a Charon felszínén Katt ide!
Hatmilliárd kilométerre lévő objektumról készítettek fényképet Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz