+ A | - a | Visszaállít
2018. máj.
30
  Más Naptól jöhetett egy kisbolygó
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Naprendszer első vendégeként azonosították kutatók a 2015 BZ509 jelű aszteroidát, amely a Jupiter pályáján kering a Nap körül az összes többi égitesttel ellentétes irányban.

A Napot tavaly szeptemberben a legjobban megközelítő Oumuamuát tartották kutatók az első olyan ismert aszteroidának, amely egy másik csillag körüli bolygórendszerből érkezett a Naprendszerbe.

Egy, a Royal Astronomical Society folyóiratában hétfőn publikált kutatás azonban rámutat, hogy míg az Oumuamua csak egy „átutazó”, amely 2020 körül elhagyja a Naprendszert, a három éve felfedezett aszteroida „állandó jelleggel letelepedett bevándorló” a bolygórendszerünkben.

A 2015 BZ509 jelű aszteroida (forrás: YouTube)

Fathi Namouni kutatásvezető szerint a 2015 BZ509 jelű, körülbelül három kilométer átmérőjű kisbolygó rögtön a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti keletkezése után csatlakozhatott bolygórendszerünkhöz egy másik csillagrendszerből. Szülőhelye a Triangulum-galaxisban, az NGC 604 régió bölcsőjében lehet, amely 2,7 millió fényévre van a Földtől. Ha az aszteroida a Naprendszer szülöttje lenne, akkor a többi égitesttel megegyező irányban keringene a Nap körül – olvasható a tanulmányban, amely szerint ugyanakkor rejtély, hogy miért kering retrográd irányban a kisbolygó.A videó indításához: Katt ide!


Más Naptól jöhetett

„Más csillagrendszerekből származó kisbolygók migrációja azért fordul elő, mert a Nap csillagok egy csoportjában keletkezett, ahol mindegyiknek megvoltak a saját bolygói és kisbolygói. A csillagok közelsége, amelyet felerősített a bolygók gravitációs ereje, elősegítette aszteroidák bevonzását más csillagrendszerekből” – írja Helena Morais, a kutatócsoport tagja. A tanulmány szerint a Naprendszer első “állandó és bevándorló” aszteroidájának felfedezése segíthet többet megérteni a bolygók keletkezéséről és a Naprendszer fejlődéséről.

forrás:/hirado.hu/

kapcsolódó: Felfedezték az első csillagközi kisbolygót Katt ide!
Ilyet még soha nem láttunk: újabb információk az első csillagközi kisbolygóról Katt ide!
Heves ütközésre utal a Oumuamua aszteroida szertelen forgása Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz