+ A | - a | Visszaállít
2018. máj.
23
  Láthatatlan és halálos veszély rejtőzik a Holdon
Kategória: Maradjunk a Földön - Közzétette: nordi
Nagy veszélyt jelenthet a Hold pora az oda látogató asztronauták számára – derítette ki egy új kutatás. A GeoHealth című szakfolyóirat legújabb számában közölt publikáció arról számolt be, hogy a holdpor súlyosan károsítja az emberi sejteket. A laboratóriumban előállított holdporról kimutatták, hogy iszonyatosan mérgező, a tüdő és az agy sejtjeinek 90 százalékát képes elpusztítani.

1972-ben az Apollo 17 legénységének egyik tagja, Harrison Schmitt egy séta alkalmával véletlenül holdport hurcolt fel magával a holdkompra. Amikor belélegezte a port erős allergiaszerű roham lett úrrá rajta: egy egész napon át tüsszögött, torka kaparni kezdett, szemei vörössé váltak és könnyeztek.

Egészen mostanáig azt hitték, Schmitt pusztán csak allergiás volt a holdporra, ám most a NASA kutatóinak egy csoportja kiderítette, messze nem ez a helyzet, és bolygónk égi kísérője nagy veszélyt jelent az oda látogatók számára.

A holdpor rátapad
a ruhákra és az eszközökre és súlyos egészségügyi kockázatot jelent az űrhajósok számára. (forrás: NASA)


Mitől olyan veszélyes? - A holdpor nagyban különbözik attól a portól, ami a Földön található. Először is rendkívül éles. Ez annak köszönhető, hogy a Holdon nincs szél, ami a porszemeket erodálná, így azokat mélyen belélegezve az asztronauták tüdősejtjeit az éles felszínű porszemek szabályszerűen „felszeletelik”.

De nem csak ez az egyetlen probléma. Mivel a Holdat nem védi a földihez hasonló atmoszféra, a napszél töltött részecskéi akadálytalanul bombázhatják a felszínt, amelynek nyomán a holdpor elektrosztatikusan feltöltődik.
Töltött állapotban a porszemcsék a holdfelszín felett lebegnek, és könnyen rátapadhatnak az űrhajósok ruháira és eszközeire. A megtapadt részecskék a fedélzetre hurcolva könnyen az emberi szervezetbe kerülhetnek.


Földi anyagokból készítettek holdport
Holdpor természetesen nem található a Földön, így a kutatóknak bolygónk anyagaiból kellett reprodukálnia a holdbéli szemcséket. A New York-i Stony Brook University munkatársai ehhez többek között vulkáni hamut, lávafolyásokból származó szemcséket, valamint laborban előállított üvegszerű anyagot használtak fel.

A holdpor-utánzatot aztán emberi tüdősejtekkel és egerek agysejtjeivel keverték össze.
Háromfajta szemcseméretet is leteszteltek, és kiderült, hogy mérettől függetlenül valamennyi esetben károsodtak a vizsgált sejtek. A legpusztítóbbnak a legfinomabb szemcsék bizonyultak.

Mi nem dőlünk be az ijesztgetéseknek (nordi)
A kutyámmal tudjuk,hogy sajtból van a Hold..
ez pedig holdbiztos mert mert egy dal is van róla


Az életben maradt sejtek sem jártak jobban, bennük olyan DNS-károsodások keletkeztek, amik rák vagy más betegségek kialakulásához vezetnek.

Védőpajzs jelenthet megoldást - Szerencsére a NASA már egy ideje komoly figyelmet szentel a fent ismertetett problémának. Az úgynevezett Elektrodinamikus Porpajzs (Electrodynamic Dust Shield) olyan elektromosan töltött panelekből épül fel, amelyek mind a töltött, mind a semleges részecskéket eltaszítják magukról. A technológiát már tesztelték a Nemzetközi Űrállomáson, az viszont még kérdéses, hogy az asztronauták ruháit is felvértezik-e a fejlesztéssel.

forrás:/origo.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Láthatatlan és halálos veszély rejtőzik a Holdon ufocompany 23 máj : 11:42 Válasz erre
Hozzászólás: 47

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Ekkora baromságot régen hallottam!Pont Ő az egyetlen a számos Apolló programból aki így járt!Se előtte,se utána egyetlen űrhajós sem!És ez most 46 év után derült ki!Hahahahahahaaaaaa........! UfoCompany/Facebook

UFO Company


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz