+ A | - a | Visszaállít
2018. máj.
21
  Nehéz a szuperföldi űrhajósok élete
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
szerző: Galántai Zoltán

Mármint, ha vannak ilyenek – és ha az a bizonyos szuperföld legalább tízszer nagyobb tömegű a Földnél.
Ezt állítja Michael Hippke német csillagász. Ekkor ugyanis az lesz a probléma, hogy a kémiai hajtóanyagú rakéták, melyeknek magukkal kell vinniük a gyorsuláshoz szükséges üzemanyagot, egyszerűen képtelenek lesznek elérni a nagyobb gravitációban szükséges szökési sebességet. Sőt, Hippke szerint ez esetben az űrlift sem igazán jöhet szóba, mert az általunk ismert legerőseb anyagból, a nanocsövek segítségével sem lenne megépíthető, mivel a szerkezet nem bírná el a saját súlyát. Ugyanekkor persze az atomhajtás még mindig kiutat jelenthetne.


Úgyhogy miközben a „szuperlakható” (superhabitable) földek nagyobb tömegüknek köszönhetően sűrűbb légkörükkel pl. nagyobb védelmet kínálhatnának a káros kozmikus sugárzás ellen, ennek – mondja Hippke – meglenne az ára.Szuperföldek fantáziaképen – jobbra a mi Földünk képe valódi. (Kép: NASA / Ames / JPL-Caltech)

Vagy lehet, hogy mégsem? A SETI-vel foglalkozó amerikai csillagász, Seth Shostak úgy gondolja, hogy „Hippke egyes számításai hibásnak látszanak”, és ez vezet oda, hogy erősen túlbecsüli a technikai probléma jelentőségét. Ugyanis a jelenlegi, kémiai hajtóanyagú űrhajók tulajdonképpen nem mások, mint módosított repülőgépek, melyek hasonlóképpen magukkal cipelik az üzemanyagot.

Ami viszont egyáltalán nem szükségszerű, és leginkább ezért is volt érdemes megemlíteni ezt a kérdést, mert arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon is megvannak a korlátai annak, ha egy hipotetikus idegen civilizációt – mondjuk egy olyat, amely valamiféle szuperföldön él – a földi analógiájára próbálunk elképzelni. Például az a felvetés, mely szerint – amennyiben Hippke jól számolt – komoly gondjaink lennének egy szuperföldön a kémiai hajtóanyagú megoldással, kimondottan félrevezető lehet. A miénktől eltérő körülmények között ugyanis miért is gondolkodna egy értelmes lény a miénkhez hasonló (vagy éppen azokkal megegyező) megoldásokban? A társadalomtudományok ma már elutasítják az unilineáris, vagyis az olyan fejlődés elvét, amely csupán egyetlen utat tart elképzelhetőnek. Egy olyan elképzelés pedig, ahol egy teljesen más „feltételrendszer” mellett a földi megoldásokat keressük, talán még a hagyományos unilinearitásnál is problémásabb.

forrás:/urvilag.hu/

kapcsolódó: Közeli szuperföldet találtak európai csillagászok Katt ide!
Rátaláltak a Föld-típusú bolygók Godzillájára Katt ide!
Földi kémkedés helyett az Univerzum kutatása: WFIRST, a NASA új űrtávcső-programja Katt ide!
Ismét felvállalja-e a NASA a SETI-t? Katt ide!
Földönkívüliek kutatására szavazhat meg dollármilliókat az amerikai kongresszus Katt ide!
Anyagi okok miatt szünetel a földönkí­vüliek keresése Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Nehéz a szuperföldi űrhajósok élete ufocompany 23 máj : 11:52 Válasz erre
Hozzászólás: 44

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Igen!
Ha a gravitációt vesszük alapul,eleve rossz helyzetben van már maga az űrhajós is!Hiszen mi Emberek a Földre lettünk tervezve!Sem a kisebb,sem a nagyobb gravitáció nem tesz jót a szervezetünknek!A technikai megoldásokról nem is beszélve,hiszen a Marsig sem tudunk még egyenlőre Embert küldeni.Majd egyszer talán..........?!

UFO Company


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz