+ A | - a | Visszaállít
2018. máj.
16
  A turisták imádják a félelmetes, veszélyes és véres helyszíneket
Kategória: Életmód - Közzétette: Róza
szerző: Balogh Tamás Márk

A ponaryi mészárlás helyszíne, Csernobil és Auschwitz csak néhány azok közül a helyek közül, ahova évente rengeteg turista látogat. Közös bennük, hogy a fentebb említett helyszíneken nagyon sokan vesztették életüket, de a látogatók számára talán éppen ez a tény, amiért elutaznak, bár ezt sokan még maguknak se vallanák be. A sötét turizmus az elmúlt évtizedben vált igazán népszerűvé. sőt néhány utazási iroda már kifejezetten az ilyen helyszínekre szervez utazásokat.

Otto Warmbier amerikai egyetemistát 2016-ban tartóztatták le Pjongcshangban, mivel a vádak szerint megpróbálta ellopni az egyik politikai propaganda posztert. Az ítélet, amely egy alig egy órás tárgyalás után született, 15 év kényszermunka volt. Warmbiert 17 hónap múlva elengedték és hazaküldték az Egyesült Államokba, de addigra már olyan rossz állapotban volt, hogy nem sokkal később meghalt.

Ez a történet is szorosan kapcsolódik a sötét turizmushoz, hiszen olyan helyre utazott a kalandvadász, amely a halál, a szenvedés és az elnyomás szinonimája.

Csernobil elnéptelenedett környéke az atomkatasztrófa után (forrás: Ria Novosti/Kosztin Igor]

Warmbier egy túrán vett részt amelyet a Young Pioneer Tours szervezett. A cég több olyan utat is indított, amely a mottójuk szerint: „annyira durva, hogy ha anyád megtudná, el sem engedne”.

Bár számszerűsített adat még nem áll rendelkezésünkre a sötét turizmussal kapcsolatban, viszont az érzékelhető, hogy gyorsan nő a népszerűsége. Valószínű ez részben annak is betudható, hogy a nyugati államok fiataljai sosem tapasztalták meg, milyen egy diktatórikus rendszerben élni, nem volt részük a háborúk, vagy a természeti csapások pusztításában és ezért olyan helyszínekre keresnek, ahol a maga valójában tárul a szemük elé az, amit csak filmekben láttak, vagy az újságokban olvastak.

Az is hozzátartozik a sötét turizmushoz, hogy a modern fiatalok az interneten bármihez hozzáférhetnek, ezért az ingerküszöbük sokkal magasabb, és már nem undorodnak és nem sokkolják őket azok a dolgok, amelyek szüleiket még megbotránkoztatták. Ezért van az, hogy kalandvágyukat kielégítésére már nem elegendő egy múzeum, vagy egy történelmi látványosság, ennél sokkal többre van szükség.

A Google keresések is azt mutatják, hogy a hátborzongató helyek iránt növekszik a kereslet. A témáról 1996 és 2010 között mindössze négy-öt cikket írtak, 2011 és 2016 között viszont ez a szám már a 25-öt is elérte. Néhányan úgy gondolják, hogy a sötét turizmus csupán a tiltott dolgok iránti vágy, mások szerint a tudásvágy és a múlt megismerésének igénye hajtja ezeket az utazókat.

A Sedleci osszárium (forrás: AFP/Michal Cizek]

Csehországban a Sedlec Ossuary (Sedleci osszárium) remek példája a sötét turizmusnak, hiszen itt több mint 40 ezer csontvázat tekinthetnek meg a látogatók. Hiába veszi azonban körbe őket halottak maradványainak sokasága, a turisták órákat töltenek el azzal, hogy fotózzák a csontvázakat, közös képeket csinálnak és ámuldoznak.

Csernobil is egyre felkapottabb utazási célpont, ezt mutatja, hogy 2017-ben már 60 ezren keresték fel az 1986-os katasztrófa helyszínét. A csernobili atomerőmű-balesetben 4000 haltak meg, és a sugárzás további 6 ezer pajzsmirigyrákos és 25 ezer más típusú rákos megbetegedést okozott. A főbejáratnál még szuveníreket is vásárolhatnak a látogatók, pólókat, bögréket és szovjet gázmaszkokat.Az auschwitzi láger kapuja a hírhedt "a munka szabaddá tesz" felirattal (forrás: Origo]

A programok közé tartozik a gigantikusra nőtt halak etetése, sétálás a vörös erdőben, ahol a sugárzás miatt a fenyőfák tövisei vöröses színűre változtak, valamint a reaktort is megnézhetik közelebbről.

Izraelben a Golán-fennsíkra érkező turisták sokasága reménykedik abban, hogy megpillanthatják a kilőtt harcászati rakétákat. Vietnámban a Củ Chi-alagútrendszerbe bemerészkedők pedig a vietnámi háborúban, a Vietkong által használt fegyvereket is kipróbálhatják, persze külön pénzért. Az ilyen helyszínek azonban segíthetnek a történelem alaposabb megértésében, megismerésében és a régi sebek gyógyulásában is, így hát valószínűleg jóval többet nyújtanak a csupán izgalmas kalandnál.

forrás:/origo/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz