+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
30
  SETI: a földi múltban?
Kategória: UFO-k és földönkí­vüliek - Közzétette: Róza
szerző: Galántai Zoltán

Az ún. szilúri hipotézis azt kérdezi: voltak-e már előttünk is technológiailag fejlett civilizációk a Földön?
Majd pedig azt válaszolja, hogy feltehetően nem – de attól még nem lesz kevésbé érdekes a dolog.


A már az 1960-as évek óta létező, eredetileg Matest M. Agrest nevéhez fűződő (és többek között Däniken által lejáratott) paleokontakt hipotézis abból indult ki, hogy ha – feltéve, de meg nem engedve – idegen civilizáció képviselői látogatták meg a Földet, ezt egyáltalán nem szükségszerű, hogy éppen a mi korunkban tették. Vagyis legalább elvileg elképzelhető, hogy egy korábbi magas kultúrával találkoztak (amire egyébként jelenlegi ismereteink szerint semmi sem utal).

Aztán kitágítva az időbeli kereteket, és immár nem a földönkívüli idegen, hanem egy esetleges, ember előtti földi intelligencia problémájával foglalkozva Chris McKay a NASA-tól 2008-ban azt vetette fel, hogy ha a dinoszauruszok fejlett technológiával rendelkeztek, akkor akár a Holdra is eljuthattak, és ott a nyomaikat (akár a lábnyomaikat) könnyebb lenne megtalálnunk, mint itt a Földön.

Ha a dinoszauruszok sohasem tűntek el, akkor "Dinosauroidok" -ra fejlődtek volna: illusztráció (szerző: Fabio Evangelista DaSilva, forrás: WordPress.com)

A Mark McMenamin és Diana L. Schulte McMenamin paleontológus szerzőpáros pedig a 2010-es évek elején azt állította, hogy esetleg egy óriási, Triász-kori lábasfejű értelmes tevékenységének a nyomát sikerült volna megtalálni (ami persze nem volt igazán meggyőző hipotézis).

Most pedig Gavin A. Schmidt és Adam Frank azt járta körül, hogy a Föld geológiai múltjában létrejöhetett-e egy magasan fejlett civilizáció. Illetve: ha igen, akkor ennek milyen nyomai lennének. A válasz meglehetősen leegyszerűsítve egyfelől az, hogy nagyobb léptékű környezetrombolás = könnyebb utólagos észlelhetőség. A valaha volt technikai civilizáció létére olyan jelek utalhatnának, mint pl. ingadozások az óceáni üledék vastagságában; kihalások; szintetikus markerek és műanyagok jelenléte – és így tovább. Másfelől: ilyesminek nincs nyoma azon a 400 milliótól 4 millió évig terjedő „időablakon” belül, amelyet a tanulmány szerzői vizsgáltak.

A dolog annyiban mégis érdekes lehet a számunkra, hogy ha idegen civilizációkat akarunk találni, akkor érdemes, mondhatni, „minden kő alá benézni” ahelyett, hogy csak a hagyományos területekre koncentrálnánk.


forrás:/urvilag.hu/

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz