+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
28
  Különös alakzatokra bukkantak az Arktiszon
Kategória: Hogy mik vannak ?!... - Közzétette: nordi
Furcsa alakzatokat fedezett fel a NASA egyik kutatócsoportja a Beaufort-tenger keleti részén. A szakértők egyelőre csak találgatnak, hogy milyen folyamat alakíthatta ki a lékeket a jégben.

Már kilenc éve zajlik a NASA IceBerg nevű missziója, melynek feladata a sarkvidékek légi megfigyelése – írja az IFLScience. A szakértők repülőgépekről örökítik meg, térképezik fel és dokumentálják a régiók tengerszintjét, illetve a szárazföldi és tengeri jeget.
Április 14-én a misszió egyik kutatója, John Sonntag valami különösre lett figyelmes. Ahogy a szakértő a Beaufort-tenger keleti része felett repült csapatával, érdekes, körszerű alakzatokat azonosítottak a felszínen.
Nem emlékszem, hogy bárhol máshol láttam volna ilyet – nyilatkozta Sonntag.Különös alakzatok az Arktiszon (kép: NASA/John Sonntag/Operation IceBridge)

A projekt kutatóinak vannak ugyan elképzelései arra vonatkozóan, hogy miként jöttek létre az érdekes formációk, de pontos magyarázatot egyelőre nem sikerült találniuk. Nathan Kurtz, a misszió munkatársa szerint az érintett régióban vékony a jégréteg, a szürke szín pedig kevés hótakaróra utal.

Nem vagyok biztos benne, hogy milyen folyamat alakíthatta ki a félkör alakú formációkat a lyukak körül. Korábban nem láttam ehhez hasonlót – mondta Kurtz.

Az egyik elmélet szerint a lyukakat tengeri emlősök, feltételezhetően fókák hozták létre, hogy légzőlékként használják őket. Az állatok ilyen nyílásokon keresztül jönnek fel levegőért vadászataik közben. A lyukakat körülvevő körkörös formációkat talán a tenger folytonos hullámzása mosta ki.
A szakértők azt sem zárták ki, hogy az alakzatokat a hegyekből származó meleg talajvíz, a Beaufort-tenger melegebb áramlatai, esetleg a közeli Mackenzie folyó vize vájta ki. A pontos magyarázat megtalálásához további elemzésekre és megfigyelésekre lesz szükség.


forrás:/24.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon

Hozzászólás
Különös alakzatokra bukkantak az Arktiszon ufocompany 01 máj : 04:40 Válasz erre
Hozzászólás: 44

Regisztrált: 03 nov : 06:35
Egyszerűen nem értem miért találgatnak?Minden technikai feltétel adott a helyszíni vizsgálathoz!A tudósoknak nincs tudomásuk a helikopterről vagy bármilyen kétéltű járműről?Manapság minden létező eldugott helyre el lehet jutni.Leszáll,mintát vesz amit haza visz és majd megvizsgálja.Mi ebben a piszokul bonyolult?.........ja,hogy így tovább kapnak támogatást?UfoCompany/Facebook

UFO Company

Különös alakzatokra bukkantak az Arktiszon Róza 05 máj : 03:56 Válasz erre
Hozzászólás: 54

Igazad van, ufocompany!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz