+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
14
  A Google nélkül folytatódik a Hold-verseny
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Az eredeti kiírás kudarca után most szponzor és díj nélkül folytatják a munkát. Nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy a Google végül mégsem osztotta ki a Lunar X Prize díjait, miután egyetlen nevező sem tudta határidőre teljesíteni a számukra kitűzött célokat. A szervezők nem adják fel, most új szponzort keresnek, tovább finomítva a célokon.

A hivatalos bejelentés szerint folytatódik az XPrize, itt pedig továbbra is a Holdon való leszállás lesz az elsődleges célkitűzés, amelyet természetesen továbbra is magánfinanszírozással, saját erőre támaszkodva kellene elérni. A szervezők szerint az eredeti kiírás révén elért komoly előretörés megadja a lehetőséget egy sikeres versenyre, ehhez azonban nyilván szükség lesz egy új főszponzorra, valamint az általa beígért komolyabb díjakra. A Google eredetileg 30 millió dollárt ajánlott fel, ebből 20-at kapott volna az első helyezett, hogy a maradék összegből 5 millió jusson a másodiknak, további 5 milliót pedig egyéb célok eléréséért ítéljenek oda az ezt teljesítő versenyzőnek.

A Google verseny egyik logója (forrás:slashgear.com)

Komoly kétségeink vannak a folytatást illetően, hiszen az eredeti kiírás több, mint 10 év után sem tudott konkrét eredményeket felmutatni. Maga a verseny 2007-től egészen idén márciusig tartott, itt még 2012-ben kellett volna leszállni a Hold felszínén, 500 méteres távot megtéve, valamint nagy felbontású tartalmat visszasugározni a Földre. Ezt a határidőt több alkalommal kitolták, végül idén március 31-re sem sikerült senkinek megközelítenie a célt, így lemondtak a díjak kiosztásáról.Nem sikerült tehát a magánszféra előrenyomulását elérniük, de azért támogatják az új erőfeszítést, ami nyilván komoly akadályokkal lesz kénytelen szembenézni.

Azt még nem közölték, hogy mennyiben változtatnak az eredeti célkitűzéseken, ezt az elkövetkező hónapokban tervezik megtenni.


forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Falut hozna létre az európai űrügynökség a Holdon Katt ide!
Novemberben indul a kínai Hold-küldetés Katt ide!
Végre megtudhatjuk, igazi volt-e a Holdra szállás Katt ide!
Az Audi is beszáll a Google holdjáró versenyébe Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz