+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
12
  Rocket Lab: indul a nagyüzem
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt hónapokban mi is figyelemmel kísértük a Rocket Lab háza táján elért eredményeket és a fontosabb fejleményeket, ahogy ez a cég is igyekezett új szereplőként megkapaszkodni a magáncégek versenyében. A legutóbbi teszt után most jöhet az első, immár teljes mértékben kereskedelmi célú küldetés.

Annak köszönhetően, hogy az Electron rakéta mindkét teszten jól szerepelt, a cég hivatalosan is bejelenthette, hogy április második felében sort kerítenek az első kereskedelmi küldetésre, amelynek során ismét több műholdat szeretnének pályára állítani. Ezzel a fókusz egyértelműen a (remélhetőleg) nyereséges üzemelés irányába helyeződik át, itt pedig a kisebb eszközök fellövésével valóban a nagyüzem indulhat be, bár ez nyilván attól is függ, hogy a vásárlók mennyiben tartanak majd igényt a szolgáltatásra – illetve, hogy a többiek mennyiben hagynak erre megfelelő teret számukra. Nagyjából havi rendszerességgel szeretnének egy-egy rakétát elindítani, ezzel egy szoros menetrendet tartva idén és jövőre.A cég első kereskedelmi célú küldetésével több műholdat állítanának pályára.A videó indításához: Katt ide!

A cég saját kaliforniai telephelyén csak idén összesen 100 Rutherford-hajtóművet szeretne előállítani 3D-nyomtatással, alaposan felfuttatva az Electron rakéták gyártását. Ehhez azonban először az újabb sikerre lesz szükség, amelynek érdekében egy 14 napos intervallumot határoztak meg, amely április 20-tól nyílna meg. Ismét az új-zélandi Rocket Lab Launch Complex 1 lesz a helyszín, ennek során pedig a Spire Global és a GeoOptics eszközeit juttatnák el a kívánt pályára – ezen eszközöket a Tyvak Nano-Satellite Systems készítette el és bocsájtotta rendelkezésükre.

A további fejleményeken rajta tartjuk majd a szemünket, hiszen ezzel a SpaceX mellé egy újabb komoly kihívó sorakozhat fel. Utóbbi egyébként második alkalommal lőtte fel ugyanazon Dragon-teherkapszulát, amely 4-én kapcsolódott az ISS-hez, ismét sikerrel.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz