+ A | - a | Visszaállít
2018. ápr.
08
  Megkapta az engedélyt műholdjaira a SpaceX
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A Starlink névre keresztelt érdekes projektről már több alkalommal írtunk, legutóbb például arról számoltunk be, hogy a két demonstrációs célú prototípust már fel is lőtték és pályára állították. A SpaceX összesen 4425 ilyen műholdból alakítaná ki globális internet-hálózatát, erre pedig most az amerikai hatóság rá is bólintott.

Az FCC a napokban jelentette be, hogy megszületett az engedély, Elon Musk csapata tehát hozzáfoghat a projekt főbb részleteinek végrehajtásához. Ehhez persze évekre lesz szükség, az első műholdak azonban akár már a jövő év során szolgálatba állhatnak, hogy 2024-ig a teljes rendszer működésbe lépjen. Amennyiben ez sikerül, valóban globális internetszolgáltatási hálózatot hozhatnak létre, az 1110 és 1325 kilométeres magasságban elhelyezkedő műholdakkal ugyanis gyakorlatilag minden régiót elérhetnek majd, itt pedig a tervek szerint mindössze 25 ms-os késleltetéssel biztosítanák az elérést, amely a DSL-szolgáltatással vethető össze. Az FCC ehhez hozzátette, hogy az elmúlt egy évben hasonló engedélyt adtak ki a OneWeb, a Space Norway, valamint a Telesat számára is.A SpaceX időközben az Iridium kommunikációs hálózatát bővítette, mégpedig 10 további műhold pályára állításával, amelyek egy használt Falcon 9 rakétán indultak útnak még pénteken. A küldetés a terveknek megfelelően zajlott le, az első fokozat kellő időben vált le, ezt azonban kísérleti ereszkedő manőverek tesztelésére használták fel, a visszahozatal ugyanis nem volt tervbe véve – három vagy több alkalommal majd csak a hónap vége előtt bemutatkozó Block 5 változat példányai repülnek majd. Az orrkúp egyik felét viszont megpróbálták elkapni az erre szánt hajó speciális hálójával, ez azonban nagy sebességgel csapódott az óceánba, így a kísérlet nem sikerült.

Jó hír, hogy mind a 10 műhold megfelelő állapotban volt a fellövés után, ezek 10 öregedő példányt váltanak majd le, az Iridium 3 milliárd dolláros csereprogramjának keretében, szélessávú és telefonos elérést biztosítva az előfizetőknek.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Több ezer műholddal szolgáltatna internetet a SpaceX Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz