+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
29
  Magyarázatot találtak az ufónak vélt aszteroida furcsa alakjára
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Vélhetően óriásbolygókat tartalmazó csillagrendszerből származik az Oumuamua, innen eredeztethető különleges, szivarszerű alakja - vélik amerikai és francia asztrofizikusok. Ez volt az első idegen csillagrendszerből érkezett aszteroida.

A Naprendszerben elsőként felbukkant csillagközi égitest alakjáról készített tanulmány a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című tudományos lapban jelent meg. A kutatás révén a szakértők friss nézőpontból tekinthetnek a csillagrendszerek kialakulására.

A Hawaii Egyetem csillagászai 2017. október 19-én észlelték a Naprendszeren nagyon nagy sebességgel áthaladó objektumot. Ez az égitest valószínűleg egy távoli csillagrendszerből lökődött ki" - mondta Elisa Quintana, a NASA Goddard Űrközpontjának asztrofizikusa.

Művészi illusztráció egy vándorló exobolygóról. Nem csak aszteroida, hanem bolygó méretű égitestek is kikerülhetnek a csillagközi térbe (forrás: Wikimedia Commons)

Az Oumuamua rendkívül furcsa megnyúlt alakja miatt az aszteroida felfedezése után egyesek úgy vélték, hogy akár mesterséges tárgy is lehet.

A kutatók Oumuamuának, azaz hawaii nyelven "elsőként érkező távoli üzenetnek" nevezték el az égitestet.

Szeptember 19-én óránként mintegy 315 400 kilométeres sebességgel haladt el a Nap mellett, elég gyorsan ahhoz, hogy megszabaduljon a Nap gravitációs erejétől és kitörjön a csillagrendszerből, ahová soha nem fog visszatérni.

Óriásbolygók gravitációs hatása katapultálhatta a csillagközi térbe
A tudósok szerint a bizonytalan röppályájú, óriás bolygókat tartalmazó rendszerek a legalkalmasabbak arra, hogy ilyen kisebb testeket lökjenek ki magukból, mert amikor az óriás bolygók mozognak, sokkal több anyaggal lépnek kapcsolatba. Azok a rendszerek, amelyekben nem alakulnak ki hatalmas bolygók, ritkábban bocsátanak ki anyagot.

Korábbi kutatásokból származó szimulációkat használva a tanulmány vezető szerzője, Sean Raymond, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont munkatársa és kollégái kimutatták, hogy az égitesteknek csak kis százaléka kerül olyan közel gázóriásokhoz kilökődése során, hogy darabjaira esik.Voltak, akik ufót képzeltek az Oumuamua furcsa alakjába (forrás:: Daily Express)

Megvan a szivarforma magyarázata is
A tudósok úgy vélik, hogy az erős gravitációs vonzás áll az Oumuamua hosszúkás, szivarra emlékeztető alakjának hátterében. Becslések szerint egy csillagrendszer a bolygóképződés folyamata során több Föld-tömegnyi anyagot kibocsát.

Az Oumuamua olyan sebességgel száguld át a Naprendszeren, hogy a Nap gravitációs ereje sem tudja a csillagrendszeren belül tartani. Ezt a tömeget több nagy üstökös vagy aszteroida tartalmazhatja, de többnyire az Oumuamuához hasonló kisebb töredékek formájában található meg. "Bár ez az égitest a mi Naprendszerünkön repült át, mégis következtetéseket lehet általa levonni a naprendszeren kívüli bolygókra és segítséget nyújthat a Földhöz hasonló bolygó találásában is" - mondta Quintana.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Nyúlánk krumpli az első ismert csillagközi aszteroida Katt ide!
Lehet, hogy földönkívüli űrszonda közeledik a Föld felé... Katt ide!
A Gömböc fejtheti meg az aszteroida rejtélyét Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz