+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
25
  Atomfegyverrel térítenének el egy aszteroidát
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A NASA Planetary Defense Coordination Office folyamatosan figyelemmel kíséri a Földre potenciálisan veszélyt jelentő kisebb-nagyobb objektumokat, amelyek közel merészkednek hozzánk. Ehhez persze az kell, hogy időben detektáljuk az űrben száguldó veszélyforrásokat, most azonban egy hosszú távú fenyegetés kapcsán dolgoznák ki egy komplex küldetés részleteit.A Hypervelocity Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response (HAMMER) névre keresztelt küldetés a közvetlen veszély elhárítását tűzné ki célul, két eltérő megoldással dolgozva, a fenyegetés, pontosabban a felénk közeledő objektum méretétől függően. A kisebb aszteroidát egy mintegy 8,8 tonnás építménnyel ütköztetnék, a nagyobb példányok ellen azonban már atomfegyvert vetnének be, a hollywoodi filmek mintájára. Egyelőre még csak a tervezőasztalon húzogatják a vonalakat, a potenciálisan veszélyt jelentő objektumot azonban már ismerjük, hiszen éppen azon Bennu aszteroidáról van szó, amelyet az OSIRIS-REx küldetéssel már célba vettek, itt pedig a remények szerint nemcsak a szerkezet jobb felmérésére, de mintavételre és annak visszahozatalára is sor kerül majd.

Ez utóbbi küldetés 2 évvel ezelőtt indult, és jó ideig eltart majd, amíg konkrét eredményeket kapunk (a NASA ezt addig is még egy küldetéssel fejelné meg). Szerencsére időnk bőven van, hiszen a jelenlegi becslések szerint a Bennu legközelebb 2175-ben jelenthet majd közvetlen veszélyt bolygónkra, de ekkor is 1:2700 lesz az esélye a becsapódásnak. Maga az aszteroida nem elég nagy ahhoz, hogy a dinoszauruszok korának véget vető objektumhoz hasonlóan globális katasztrófát idézzen elő, ám az időben történő felkészülés nem árthat. A dizájnt és a további terveket egy májusi összejövetelen ismertetik majd, addig is folytatódik az előzetes munka.

Tunguzka és Cseljabinszk neve sokaknak ismerősen csenghet, ezen balesetek a szakértők szerint csak azért nem okozták számos ember halálát, mert viszonylag gyéren lakott területeket érintettek – az 1908-as esemény mindenesetre 80 millió fát pusztított el, több száz rénszarvassal együtt, egy meglehetősen nagy területet tarolva le, ami jelzi, hogy nem vehetjük félvállról a hasonló eshetőségeket.

forrás:/sg.hu/

kapcsolódó: Ezt az aszteroidát nem tudjuk megállítani - be fog csapódni Katt ide!
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz