+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
13
  A grafén újabb képességgel nyűgözte le a tudományt
szerző: Zamaróczy Ádám

Potenciálisan korszakos jelentőségű vizsgálatok keretében több tudós felfedezte, miként lehet a maga természetes formájában szupravezetőt csinálni a grafénból. A kutatók megállapították, hogy kettő, egymásra helyezett grafén réteg egy bizonyos „mágikus” szögben megcsavarva zéró ellenállással tudja továbbvezetni az elektronokat.

A szakemberek kis túlzással véletlenül derítettek fényt az anyag csodálatos tulajdonságára.

Azt vizsgálták, hogy a „bűvös” 1,1 fokos szögű megtekerés, milyen különleges képességet csalogat elő a grafénból; bizonyos elméletek alapján már régóta sejtették, hogy a kétdimenziós matériák pontosan ekkora mértékű hajlítása érdekes viselkedésre sarkallja az elektronokat, de pontosan nem tudták, milyenre.

A grafén, az atom-vastagú szénanyag, szupravezetőként működik, amikor két lapot egy adott szögben rétegeznek. Egy kicsit megcsavarva szupravezető válik belőle. (forrásl: Laguna Design / Getty)

Egy szó, mint száz, miután a tudósok egy kis elektromos mezőt alkalmaztak, a két megcsavart grafén lap szupravezető lett. Az összes kísérlet alatt pont ugyanúgy viselkedett a „szendvics”.

A kutatók már jó ideje tisztában voltak a grafén kiemelkedő vezetőképességével: tavaly például némi kalcium hozzáadásával már sikerült szupravezetőt alkotni belőle. A mostani volt ugyanakkor az első alkalom, amikor természetes állapotában tudták elővarázsolni a különleges vonást az anyagból.


forrás:/gyartastrend.hu/

kapcsolódó: Érkezik a grafén villanykörte Katt ide!
Lassan tényleg ingyen lesz otthon az áram: a napelem után itt az esőelem Katt ide!
Hamarosan levegőből gyárthatunk üzemanyagot Katt ide!
A fizika egyik törvénye nem igaz a grafénra Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz