+ A | - a | Visszaállít
2018. márc.
02
  Busz méretű aszteroida fog elszáguldani a Föld mellett március 2-án
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Nézd élőben: Katt ide!


A nem túl nagy égitest magyar idő szerint pénteken 18:30-tól fog elhaladni bolygónk mellett. Az objektum csillagászati szempontból igen közel jár majd. A 2018 DV1 nevű földközeli aszteroida a Földtől 113 000 kilométerre repül majd el – számol be a Space.com. Az objektum nem túl nagy, csupán 7 méter széles.

A Virtual Telescope Project a Tenagra Csillagvizsgálókhoz tartozó egyik robotizált teleszkóp segítségével pénteken magyar idő szerint 18:30-tól élőben fogja közvetíteni az égitest elhaladását.
A csillagászok a Mount Lemmon-i Obszervatórium segítségével a közelmúltban, február 26-án azonosították a 2018 DV1-et.

A felfedezését megelőző napon egy másik aszteroida, a nagyjából 9 méter széles 2018 DU száguldott el bolygónk mellett. Az égitest több mint kétszer távolabb, 315 000 kilométerre járt a Földtől.

A Földhöz közel jár a 2018 DV1 aszteroida pénteken

A Virtual Telescope Project egy másik objektumot, a 2017 VR12-t is követi, amely március 7-én fogja megközelíteni bolygónkat. A három aszteroida közül ez lesz tőlünk a legtávolabb, mintegy 1,4 millió kilométerre. Igaz, 150-470 méteres átmérőjével ez a legnagyobb az égitestek között.A videók inditásához: Katt ide! és Katt ide!

Mérete és viszonylagos közelsége miatt a NASA a 2017 VR12-t a potenciálisan veszélyes objektumok közé sorolja. Ez önmagában még nem jelenti azt, hogy félnünk kéne az égitesttől, hiszen belátható időn belül bizonyosan nem fog a Földbe csapódni.

forrás:/24.hu/

kapcsolódó: Teherautó nagyságú aszteroida fog elhúzni a Föld mellett január 3-án Katt ide!
Óriási aszteroida fog elhaladni a Föld mellett december közepén Katt ide!
Óriási aszteroida közelít a Földhöz Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz