+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
17
  Hatmilliárd kilométerre lévő objektumról készítettek fényképet
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza
Az egyik legtávolabbra jutó űreszköz, a New Horizons fényképet készített egy tőlünk hatmilliárd kilométerre található jeges égitestről. Ilyen távoli objektumról még egyetlen műhold sem lőtt fotót.

A szóban forgó égitest a Kuiper-öv egyik jeges űrsziklája. Az objektumot a jobb láthatóság érdekében tették színessé a képen.

Miután látogatást tett a Plutónál, a New Horizons a Kuiper-öv felé vette az irányt, hogy alaposabban megvizsgálhassa a 2014 MU69 néven ismert objektumot. A NASA műholdja most már a Nap-Hold távolság 41-szeresére jár a Földtől. Napjainkig a New Horizons-on kívül csupán négy űreszköz tett meg ekkora távolságot: a Voyager 1 és 2, valamint a Pioneer 10 és 11.

A New Horizons képe a jeges égitestről. Az objektumot a jobb láthatóság érdekében tették színessé a képen. (forrás:: NASA / JHUAPL / SWRI PHOTO)

A New Horizons teljesítménye azonban felülmúlja elődeiét, azok ugyanis nem küldtek vissza ilyen távol készült fotót a Földre (kameráik ekkor már nem funkcionáltak).A New Horizons űrszonda új rekordot állított fel, továbbitotta a legtávolabbi képeket a Földre (forrás:English News - Dailyhunt)

A szonda sorrendben az ötödik, amely a külső bolygókon túl utazik a világűrben, december elején az eddigi legmesszebbi pályakorrekciót is sikeresen végrehajtotta, a jövő évi találkozás pedig szintén az eddigi legtávolabbi lesz.

A New Horizons az útja során hibernált állapotban van, hogy takarékoskodjon az energiáival. A földi irányítók útközben csupán néhányszor kapcsolják be, hogy fényképet készíthessenek a kamerájával, vagy beállításokat végezhessenek el rajta.

forrás:/origo/

kapcsolódó: Felébredt a New Horizons, tesztelik a műszereket Katt ide!
Elküldte az utolsó adatokat a Plutóról a NASA űrszondája Katt ide!
A New Horizons új misszióján a Plutónál sokkal kisebb objektum felé tart Katt ide!
Amire még Alan Stern sem számított (1. rész) Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz