+ A | - a | Visszaállít
2018. febr.
16
  A világ legnagyobb optikai teleszkópját alkották meg Chilében
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: Róza

Első alkalommal február 4-én kapcsolták össze a Nagyon Nagy Teleszkóp (Very Large Telescope – VLT) négy fő teleszkópjának fényét, ezzel az eszköz egy tizenhat méteres teleszkóp fénygyűjtő erejét érte el. Így felszínét tekintve a VLT lett a világ legnagyobb optikai teleszkópja.

Az Espresso nevet kapta az a nagy felbontású műszer, amelyet néhány hónapja szerelték fel Chilében az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Nagyon Nagy Teleszkópjára.

Új korszakot hozhat az Espresso az űrkutatásba

Az Espresso-nak köszönhetően a gyengén világító objektumok is könnyen láthatóak lesznek. A műszer lehetővé teszi továbbá a négy teleszkóp egyike fényének önálló befogására. Ezáltal rugalmasabban felhasználhatóvá vált.

A VLT lett a világ legnagyobb optikai teleszkópja. Az Espressó munkába állítása egy meghatározó lépése lehet az űrkutatásnak (kép: G. HÜDEPOHL/ESO)

Az Espresso első megfigyelését Xavier Barcons, az Európai Űrügynökség vezérigazgatója indította el a VLT irányítótermében. Francesco Pepe, az Espressó projektvezetője elmondta, hogy a teleszkóp munkába állítása egy meghatározó lépése lehet az űrkutatásnak, amelyet a kutatók már évtizedek óta reméltek, hogy egy nap megvalósul.

A műszer segíthet még jobban feltérképezni a más világokat is

A svájci, olasz, portugál és spanyol kutatók együttműködésében kifejlesztett Espresso-nak köszönhetően a távoli csillagrendszerekben lévő, a Földhöz hasonló bolygókat is meg lehet figyelni. Ráadásul a műszer segíthet az univerzum alapvető fizikai állandóinak méréseiben és annak vizsgálatában, hogy ezek az állandók az idők során hogyan változnak.

Az Espresso az úgynevezett kvazárok vizsgálatát is lehetővé teszi. A kvazárok a nagyon nagy távolságban lévő csillagszerű rádióforrások általában távoli galaxisok aktív magjai.

2024-ben kezdheti meg működését az óriásteleszkópA VLT az Atacama-ban, kilátással a Csendes-óceánra (kép: ESO)

A videó ibditásához: Katt ide!
A négy fényforrás egy műszerben való összekapcsolása újabb lépés az óriásteleszkóp kialakítása felé, amelyet az Európai Űrügynökség az Atacama-sivatagban készül felállítani. A negyven méteres átmérőjű Rendkívül Nagy Teleszkóp (Extremely Large Telescope) a tervek szerint 2024-ben kezdi működését.

forrás:/mti/

kapcsolódó: Rádiótávcsövek a világ tetején Katt ide!

Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz