+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
24
  Szerves pajzs védi a titokzatos csillagközi objektumot
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
A kozmikus sugaraknak való hosszú távú kitettség egy szerves anyagokban gazdag szigetelő réteget hozott létre a titokzatos csillagközi objektum, az Oumuamua felszínén. Ez a „pajzs" megvédte az égitest belső, jeges részét az elpárolgástól, amikor az a Nap közelében haladt el – írja a Nature Astronomy csillagászati szakfolyóirat.

Az Oumuamua a legelső, csillagközi térből érkezett égitest, amit az emberiségnek sikerült észlelnie. A kutatók már jó ideje gyanítják, hogy a csillagközi teret olyan kisebb, jeges objektumok népesítik be, mint az üstökösök, ennek ellenére a Napot megközelítő Oumuamua esetében nem sikerült üstökösökre jellemző tulajdonságokat, például csóvát megfigyelni.Az Oumuamua esetében a fél méter vastagságú organikus matéria megakadályozza, hogy a főleg vízjég alkotta belső rész elpárologjon a Nap sugarainak hatására.(forrás: ESO)

Alan Fitzsimmons asztrofizikus és kollégái a látható fény és a közeli-infravörös tartományban vizsgálták az objektumösszetételét. Az eredményekből kiderült, hogy az Oumuamua felszíne leginkább azokra a kisebb Naprendszerbeli égitestekre hasonlít, amelyeket kozmikus sugarak által módosított szerkezetű, szénben gazdag jégréteg borít.

A megfigyelés lehetővé teszi a különleges objektum szerkezetének és történetének alaposabb megismerését, emellett azt is megmutatja, milyenfajta objektumok uralhatják a csillagközi teret.

forrás:/origo/mti/

kapcsolódó:
A Gömböc fejtheti meg az aszteroida rejtélyét Katt ide!
Óriási aszteroida fog elhaladni a Föld mellett december közepén Katt ide!
Lehet, hogy földönkívüli űrszonda közeledik a Föld felé... Katt ide!
Ilyet még soha nem láttunk: újabb információk az első csillagközi kisbolygóról Katt ide!
Nyúlánk krumpli az első ismert csillagközi aszteroida Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz