+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
20
  Kipróbálta új kapszuláját a Blue Origin
Kategória: Csillagászat, űrkutatás - Közzétette: nordi
Az elmúlt hónapokban legtöbbször a SpaceX újabb fellövéseiről számolhattunk be, miközben Jeff Bezos, az Amazon főnökének másik cége szép csendben dolgozott tovább saját eszközein. Most nagy hallgatás közepette próbálták ki az új komponenseket, amelyek ezúttal is jól szerepeltek.

Kedden hajtották végre a New Shepard új tesztjét, amelyen már a rakéta módosított változata kapta a főszerepet.

A cég nyilván az ablakokkal ellátott Crew Capsule 2.0 teljesítményére is kíváncsi volt, ebben pedig nem kellett csalódniuk.

A rakétán elvégzett változtatások mellett az új kapszula is kiemelt fejleménynek számít, hiszen ezt már ellátták a meglehetősen nagy, durván 0,5 x 1 méteres ablakokkal, amelyek a jövendő űrturisták számára biztosítják majd a megfelelő kilátást.

Ezt videón is megtekinthettük, bár a cég egészen estig nem közölte a fellövés tényét, tehát erről csak utólag értesülhettünk. A videó inditásához Katt ide!

A rakéta a terveknek megfelelően emelkedett a magasba, illetve érte el a szokásos, nagyjából 100 km-es magasságot, amelyet hivatalosan a világűr határának tekintenek. A kapszula – amely a későbbiekben nagyjából 4-5 percen keresztül nyújt majd különleges élményt az utasoknak, tekintettel a súlytalanságra és a kilátásra – itt levált, majd pedig saját ernyőin ereszkedett vissza, hogy szép lassan, a kilövőállástól nem messze érjen földet.

A rakéta maga eközben szintén visszatért, a megszokott módon, hajtóművét ismét begyújtva landolt, az újrafelhasználhatóság jegyében. Ez volt az első út a vészhelyzeti rendszer tavaly októberi tesztje óta, vagyis meglehetősen hosszúra nyúlt szünetnek vetettek véget, összességében pedig már a hetedik próbán vannak túl, amelyek közül 6 sikeres volt.
A Blue Origin másfél éven belül sort kerítene az első útra, amelyen már űrturisták is részt vennének – a jegyárakról még nem esett szó.

forrás:/sg.hu/
Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz