+ A | - a | Visszaállít
2017. dec.
15
  Meghalt a szabad és egyenlő internet
Kategória: Háttérhatalom - Közzétette: Róza
szerző: Molnár Zoltán

Az amerikai kommunikációs tanács kimondta: lehet a fizetős ügyfeleket előnyben részesíteni a neten. Egy korszak lezárult.

Valamit megérezhetett az Orbán-kormány pár éve, amikor a netadó ötletét bedobták, de akkor az emberek ezrével özönlöttek az utcára és tiltakoztak az ellen, hogy még több pénzért lehessen netezni. Most az egész világ az utcára vonulhat az után, hogy az internetet uraló Egyesült Államok kommunikációs szervezete, az FCC várható, de súlyos döntést hozott: elkaszálták a netsemlegességet, létrehozva ezzel a több sebességes internetet.

A Szövetségi Kommunikációs Tanács azokat a szabályokat törölte el, amik kötelezték a netszolgáltatókat, hogy minden adatforgalom egyenlő legyen – írja az NBC News. A szavazás szoros volt, az FCC öt tagjából 3 mellette 2 ellene voksolt. Ajit Pai elnök érdekes módon úgy fogalmazott, az internet mikromenedzselésének ideje köszönt be a Barack Obamáék idején létrehozott szabályok szanálásával.

Most az egész világ az utcára vonulhat (fotó:Twitter)

A 2015 februárjában elfogadott netsemlegesség szavatolni hivatott szigorú szabályokat, amelyek megtiltják a szélessávú internet szolgáltatóknak, hogy leállítsák vagy lassítsák a hozzáférést tartalmakhoz, vagy fizetség ellenében egyes tartalomszolgáltatókat olyan előnyben részesítsenek, amelynek eredményeként azok szolgáltatásai másokénál gyorsabban juthatnának el a fogyasztóhoz.

Pai azzal indokolta a mostani döntést, hogy piacbarát dolgot tettek, amiből a vásárlók és a vállalkozók is profitálhatnak. Mindenki jobban jár majd a netgazdaságban egy piacalapú megközelítéssel. Az NBC anyacége, a Comcast (és valószínűleg más nagy netes vállalatok) örömtüzeket gyújtottak. Érdekes módon mindegyik nagy cég azt állítja, a vásárlók és ügyfelek öröme fog telni az új szabályozásban.
Pai mindenesetre abban reménykedik, hogy az innovációt és a befektetéseket fogja növelni az FCC-döntés, ami több lehetőséget nyújt majd a felhasználóknak. Nem lesz automatikus és kiszámíthatatlan, melyik cég mit akar nyújtani az ügyfeleknek: az Egyesült Államokban publikálniuk kell szándékaikat, hogy gyorsítanak, lassítanak, blokkolnak vagy pénzért elsőbbségben részesítenek-e majd oldalakat.

Ők nem örvendenek
De például az egyik LMBTQ-szervezet, a GLAAD elnöke attól tart, az eleve elnyomott hangú, marginalizált csoportok hangja még kevésbé fog hallatszódni így. A kritikusok szerint a netsemlegesség eltörlésével a szolgáltatók abból is csemegézhetnek, kinek melyik oldal milyen sebességgel töltődik be. Aki fizet, az netezhet a gyorsítósávon, aki nem, az tötyögni fog. Érdekes módon sok Szilícium-völgyben székelő nagy techcég a mostani FCC-döntés ellen foglalt állást, így a Twitter is.Eltörölte a netsemlegességet biztosító előírásokat az Egyesült Államok Szövetségi Kommunikációs Bizottsága (FCC) csütörtökön. (kép: AFP PHOTO / Brendan Smialowski)

A net nagy atyjai is tiltakoztak korábban, így az Apple-társalapító Steve Wozniak, az internet létrehozói, Vint Cerf és Sir Tim Berners-Lee is, tizenkilencedmagukkal. Az FCC 22 millió kommentet kapott a változtatás előtt, ami rekord (bár 2 millió kamukomment volt).

Azt mindenki állítja, hogy azonnal nem lehet majd érezni a következményeket, amik hosszabb távon jelentkezhetnek. Akár az is előfordulhat, hogy a netszolgáltatók blokkolnak vagy lassítanak oldalakat, preferálnak tartalmakat, természetesen, ha fizetnek nekik értük. Azért az jelzi a feszültséget, hogy az egész ülés nehézkesen indult, nem részletezett okokból kiürítették az épületet, percekkel csúsztatva a kezdést. Még bombakereső kutyát is láttak szaglászni odabent.


forrás:/mti; 24.hu/

kapcsolódó: Az internet­semlegesség mellett kampányolnak az amerikai szolgáltatók Katt ide!
Ránk figyel a világ: a netadó elleni tüntetés a sajtóban Katt ide!
Az internet elromlott? Katt ide!


Facebook MySpace Buzz Digg Delicious Reddit Twitter StumbleUpon


Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be, vagy kattints ide a regisztrációhoz